Viedokļi

Rundāles novada iedzīvotāji ir pret ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu

Agnese Leiburga , Leta-Nozare
13.01.2010

Iedzīvotāji diskusijā vienojušies par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas aizliegšanu Rundāles novadā, aģentūrai LETA pastāstīja Rundāles novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Ārente.

Atbildot uz 34 Rundāles novada iedzīvotāju iesniegumu, Rundāles novada dome noorganizēja diskusiju par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas aizliegšanu Rundāles novadā. Diskusiju vadīja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Kā informē Ārente, diskusijā piedalījās apmēram 40 dalībnieku - Rundāles novada iedzīvotāji, zemnieki, novada domes deputāti, Pilsrundāles vidusskolas skolotāji un vecāko klašu skolēni, biedrības "Bauskas rajona lauksaimnieku apvienība" pārstāvji, dabas aktīvistu biedrības "Zemes draugs" pārstāvji un citi interesenti.

Lai sniegtu pilnīgāku priekšstatu par ģenētiski modificētiem organismiem, to audzēšanas radītām iespējamām sekām, diskusijā piedalīties tika pieaicināti Vides ministrijas un Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Vides ministrijas parlamentārā sekretāre Žaneta Mikosa, sākot diskusiju, atzīmēja, ka ir gandarīta par to, ka diskusija ir sākusies visā Latvijā, tādējādi cilvēkos vairojot izpratni par ĢMO. Viņa klātesošajiem diskusijas dalībniekiem izklāstīja pārskatu par ĢMO tiesisko regulējumu gan Latvijas, gan ES kontekstā, kā arī tiesiskos nosacījumus, kas jāizpilda ĢMO audzētājiem.

Diskusijas dalībniece, Rundāles novada domes deputāte un novada zemnieku pārstāve Vēsma Veģere, atzina, ka lielākā daļa zemnieku ir par aizliegumu audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus.

Bauskas rajona lauksaimnieku biedrības pārstāve Rudīte Jaunzeme nodeva diskusijas vadītājam Rundāles novada domes priekšsēdētājam Aivaram Okmanim Bauskas rajona lauksaimnieku biedrības iesniegumu, kurā biedrība paudusi vienotu nostāju par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas aizliegšanu Rundāles novada teritorijā.

Rezumējot diskusijā apspriesto, Aivars Okmanis, Rundāles novada domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka 28. janvāra domes sēdē tiks virzīts jautājums par ĢMO audzēšanas aizliegšanu Rundāles novada teritorijā ar termiņu uz 5 gadiem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana