Viedokļi

Brīvi no ĢMO? Varētu būt iespējams...

Agnese Krieviņa, AgroPols
28.01.2010

Ņemot vērā, ka jau vairākas pašvaldības Latvijā iestājušās pret ĢMO audzēšanu savā teritorijā, uzklausījām Eiropas Komisijas (EK) amatpersonas skaidrojumu par legālajām iespējām aizliegt ĢMO audzēšanu kādā teritorijā.

 

EK pārstāvis norāda, ka, saskaņā ar pašreizējo likumdošanu, legāli aizliegt autorizētu ĢMO audzēšanu kādā teritorijā iespējams tikai, balstoties uz zinātniski pamatotiem atzinumiem, ka tas rada risku konkrētajā teritorijā. Tādējādi, piemēram, Latvija varētu norādīt riskus saistībā ar vidi. Par to ir jāinformē Eiropas Komisija, un pēc tam Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) sniedz savu atzinumu, vai zinātniskais pamatojums ir pietiekams. Tieši tas arī izšķir, vai valstij tiek dota atļauja aizliegt ĢMO kultivēšanu.

 

Taču, domājot par notikumu attīstību, amatpersona atzīst, ka Komisijas prezidents Hosē Manuels Barozu (Jose Manuel Barroso), prezentējot vadlīnijas Parlamentam, norādījis, ka dalībvalstīm nepieciešams dot lielāku brīvību attiecībā uz iespējām aizliegt ĢMO kultivēšanu savā teritorijā, un paudis savu vēlmi turpināt iet šajā virzienā. Līdz ar to Komisijai būs jāizdomā veids, kā dalībvalstīm sniegt lielāku izvēles brīvību.

 

Savukārt Maira Dzelzkalēja, Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece, atzīst, ka no biznesa viedokļa domas šajā jautājumā dalās, taču, viņasprāt, palikt zaļiem un brīviem no ĢMO varētu būt viena no Latvijas iespējām. Ņemot vērā, ka Latvija ir viena no ziemeļu reģiona valstīm, mūsu ražas tik un tā būs mazākas kā, piemēram, Francijā. Taču, ja turpinām būt no ĢMO brīva valsts, mūsu produkts uz pārējās Eiropas ĢMO produkcijas fona būtu ekskluzīvs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana