Viedokļi

ĢM kviešu ieviešana ražošanā ASV ir riskanta

Agnese Krieviņa, AgroPols
05.02.2010

Agra Europe ziņo, ka ASV veikts pētījums par to, kāda varētu būt potenciālā ārvalstu pircēju reakcija, ja ASV autorizētu un ieviestu audzēšanā ĢM kviešus. Pētījuma rezultāti liecina, ka šobrīd ASV nav izdevīgi ieviest ĢM kviešus, jo tas varētu radīt dramatisku ražotāju cenu kritumu ASV.

Tāpat pētījumā secināts, ka kviešu pircēji Eiropā, Japānā un citās Āzijas valstīs, visticamāk, izvēlēsies citus piegādātājus, ja ASV izlems par labu ĢM kviešiem. Tādējādi kviešu cenas ASV varētu samazināties pat vairāk nekā par pusi. Pētījums brīdina, ka šobrīd ieviest šos kviešus ir riskanti, jo patērētāji Eiropā un Japānā nav gatavi ĢM kviešiem. Ziņojumā teikts, ka 58% Eiropas iedzīvotāju ir pret ĢMO, kamēr tikai 21% atbalsta to izmantošanu. Turklāt vairumā šo valstu ir stingri marķēšanas un produktu izsekojamības noteikumi, kas ierobežo ĢM kviešu pārdošanu.

Jau 2004. gadā Monsanto, ņemot vērā stingro ārvalstu patērētāju pretestību, atsauca iesniegumu par ĢM kviešu ieviešanu.

Taču, neraugoties uz šo pretestību, vairāki kviešu nozares pārstāvji Austrālijā, Kanādā un ASV 2009. gadā apņēmās veikt ĢM kviešu komercializāciju.

Ziņojumā atklāts, ka sējumu platības ASV samazinājušās lauksaimniecības politikas izmaiņu dēļ un pieaugot to kultūru audzēšanai, kas piemērotas bietanola un biodīzeļa ražošanai (kukurūza un soja). Tāpat ziņojums secina, ka Krievijas un Ukrainas daļa kviešu tirgū turpina pieaugt, tātad, ja ASV dos priekšroku ĢM kviešiem, var sagaidīt, ka ES palielinās kviešu piegādes no šā reģiona. Turklāt ziņojumā atgādināts, ka šobrīd 55% no ASV kviešu eksporta nonāk valstīs, kas prasa norādīt ĢMO uz marķējuma -līdz ar to patērētāji var izvēlēties nepirkt šādus produktus. Bet tikai 28% nonāk valstīs, kur nav prasības norādīt ĢMO.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana