Viedokļi

Eksperti prognozē tālāku piena nozares konsolidāciju Eiropā

Agnese Krieviņa, AgroPols
24.03.2010

Pēdējā laikā ievērojamākie notikumi uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas jomā piena nozarē Eiropā bijuši vadošās Spānijas pārtikas grupas Ebro Puleva piena biznesa pārdošana Francijas Lactalis, kā arī Īrijas Glanbia paziņojums, ka tā vēlas pārdot savu piena biznesu Īrijā. Nozares eksperti uzskata, ka šie darījumi iezīmē tālāko attīstības tendenci nozarē, ņemot vērā, ka uzņēmumi meklē veidu, kā piemēroties svārstīgajiem tirgus apstākļiem.

Ja finanšu krīze uz laiku apstādināja iespējamos darījumus pērn, tad zināma ekonomiskās situācijas stabilizēšanās veicinājusi šāda veida darījumu atjaunošanos. Turklāt, salīdzinot ar citām nozarēm, piena nozari sagaida virkne specifisku izaicinājumu, tajā skaitā iezīmējusies tirgus nepastāvība un sagaidāmā piena kvotas atcelšana.

Tiek uzskatīts, ka, uzņēmumu vadībai domājot par nākotnes izaicinājumu pārvarēšanu, konsolidācija ir viens no īpaši pievilcīgiem risinājumiem. Tā paver iespējas iekļūt strauji augošajās nišās un tirgos, paplašināt produktu portfeli un tādejādi sadalīt risku, apvienoties ar spēcīgākiem partneriem, palielināt ietekmēšanas spēku attiecībā pret pircējiem, kā arī samazināt ražošanas izmaksas.

Friesland un Campina apvienošanās tiek minēts kā veiksmīgs piemērs, kas noteicis sava veida standartu piena nozarē, atklājot apvienošanās priekšrocības un liekot citiem uzņēmumiem domāt par sekošanu šim piemēram. FrieslandCampina apvienošanās rezultātā šobrīd var izmantot priekšrocības, ko paver lielāka apjoma ražošana, pielietot lielāku ietekmēšanas spēku, kā arī pienu elastīgi izmantot atbilstoši situācijai piena tirgos.

Tāpat tiek uzskatīts, ka piena kvotas atcelšana varētu veicināt piena pārstrādes konsolidāciju, tajā skaitā veicinot piena ražošanas ģeogrāfisko pārkārtošanos. Viens no viedokļiem norāda, ka kvotas atcelšanas rezultātā, piena ražošana varētu pārvietoties no atsevišķām vietām Skandināvijas ziemeļos un Eiropas dienvidos uz vairāk piemērotiem ražošanas apgabaliem Eiropā, paverot iespējas pārstrādātājiem tādās valstīs kā Vācijā, Polijā un Britu salās bet apdraudot uzņēmumus, kas atrodas Vidusjūras valstīs.

Avots: Dairy Reporter

AgroPols

x

Paroles atgadināšana