Viedokļi

Juris Biķis : Problēmas ar koksnes resursiem varētu rasties, sākot ar 2011. gadu

Ilze Vabole, AgroPols
30.04.2010

„AS „Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Juris Biķis intervijā Nozare.lv" stāsta, ka uzņēmumam, lai saglabātu konkurētspēju, pēdējos pāris gados ir nācies soli atkāpties no saviem izvirzītajiem mērķiem, bet patlaban uzņēmums pamazām atgriežas pie produkcijas ar augstāku pievienoto vērtību ražošanas.

Viņš uzsver, ka uzņēmuma pamatmērķis ir nevis strādāt caur tirdzniecības tīkliem, bet ar atsevišķām kompānijām vai koncerniem, kuriem ražotu kaut ko speciālu. J. Biķis norāda: "Vēlamies ražot ne tikai standarta saplāksni, bet gan izstrādājumus, piemēram, tādus, kas kaut kur iemontējami. Tātad ražot tos nišas produktus, kas ir nepieciešami, piemēram, autobūvē. Tas ir tas virziens, kurā esam gājuši visus iepriekšējos gadus. Tomēr, kā jau minēju, sakarā ar krīzi mums šo virzienu ir nācies pamainīt. Tagad mazāk ražojam standarta produktu, lai mūs nevarētu izkonkurēt ne krievi, ne ķīnieši".

Runājot par koksnes resursiem, J. Biķis atgādina, ka Latvijā, ņemot vērā koku daudzumu, kāds šeit izaug, tas ir piecas reizes lielāks, nekā attīstītās valstīs cilvēki koku pielieto. Latvija ir izteikta kokmateriālu eksportētājvalsts, un vietējā tirgū nav iespējams patērēt tik daudz koksnes, cik iegūstam.

Runājot kopumā par nozari, Juris Biķis uzsver, ka šogad ar koksnes resursiem problēmu nebūs, bet tās varētu rasties, sākot ar 2011. gadu. Mēs visi zinām, ka sakarā ar krīzi ir krities pieprasījums un iespējami cenu kritumi visai ķēdei - no apaļkoka līdz mežizstrādei. Privātais sektors Latvijā, kam pieder puse mežu, savus izstrādes apjomus ir būtiski samazinājis, un valsts mežiem tiek plānots pieļaujamais apjoms piecu gadu periodam - no 2011. līdz 2015. gadam. Pastāv bažas, ka varētu būt nepietiekams segums esošajām jaudām, valsts var pazaudēt darba vietas un pozitīvo bilanci. Tāpēc jautājums par koksnes resursu pietiekamību kļūst aktuāls.

"Latvijas Finiera" padomes priekšsēdētājs atzīst, ka enerģētiskās koksnes izmantošana ir ļoti perspektīvs virziens. Tikai viņam gribētos salikt nedaudz citus akcentus: "Es domāju, ka vairāk ir jārunā par koksnes izmantošanu siltuma ražošanā, jo pēc būtības elektrības ražošana šajās koģenerācijas sistēmās prasa ļoti stabilu siltuma pielietojamību. Tā kā Latvija ir ziemeļu zeme un lielākais enerģijas daudzums, ko mēs patērējam, nebūt nav elektroenerģija, transporta degviela, bet tieši siltums, tad šajā jomā es arī redzu vislielākās izaugsmes iespējas".

Ja runājam par „Latvijas Finieri", tad pēdējos gados esam realizējuši ļoti nozīmīgu programmu saistībā ar siltuma ražošanu. Vienā no koncerna lielākajām rūpnīcām esam atteikušies no gāzes tehnoloģijas - mums ir divas ļoti modernas siltuma ražošanas iekārtas. Esam uzstādījuši iekārtu komplektu, lai spētu savākt otrreizējo siltumu. Jāatzīst, ka šiem jautājumiem pievēršam ļoti lielu uzmanību un pēdējos divos gados šajā jomā esam ieguldījuši lielākās investīcijas - aptuveni četru miljonu latu apjomā. Ietaupījums - siltums, kuru mēs agrāk pēc ražošanas izniekojām, tagad ir ļoti būtisks.

Visa intervija ar Juri Biķi lasāma biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana