Viedokļi

Zemnieki sniegs palīdzību grūtībās nonākušajiem "GE Money Bank" klientiem - lauksaimniekiem

Uldis Krievārs un Maira Dzelzkalēja, Zemnieku Saeima (ZSA)
17.05.2010

Pēc pagājušajā nedēļā publiski izskanējušās informācijas par Latgales lauku saimniecībām, kas nonākušas grūtībās, jo nespēj rast vienošanos ar kredītu izsniedzēju GE MONEY BANK, vairākas zemnieku organizācijas un uzņēmumi gatavi nesavtīgi sniegt palīdzību.

Kooperatīvs "Trikāta KS", biedrība Zemnieku Saeima, "Rīgas Dzirnavnieks", Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība un lopbarības ražotājs "Mūsa" šonedēļ piegādās grūtībās nonākušajām saimniecībām Latgalē vairāk nekā 30 tonnas graudu, specializēto lopbarību un sniegs atbalstu loģistikas jautājumu risināšanā. Kooperatīvs "Trikāta" nodrošinās juridisko palīdzību z/s "Akmentiņiem" tiesas procesā ar zvērinātas advokātes Anetes Bergmanes ("Grūbe un Strautiņš") piesaisti.

Kā tika informēts (sk. rakstu), Zemnieku Saeima pagājušajā nedēļā saņēma satrauktus zvanus un lūgumus palīdzēt vairākām zemnieku - piena ražotāju saimniecībām, kas nonākušas strupceļā, risinot sarunas par maksāšanas nosacījumiem ar GE Money banku, un šī iemesla dēļ faktiski atrodas bankrota priekšā, jo nespēj uzturēt saimniecību, arestēto bankas kontu dēļ.

Lauksaimnieki visu pagājušo gadu cīnījušies ar kredītsaistību izpildi, vairākkārtējām pārrunām ar bankām, lai pārstrukturizētu kredītus, paralēli uzturot saimniecību ražotspēju, piedzīvojot piena cenu krīzi un 70% nacionālo subsīdiju samazinājumu. Tādēļ lauksaimnieki izrādījuši gatavību nesavtīgi palīdzēt grūtībās nonākušajiem amata brāļiem un atbalstīt finansiāli un praktiski.

"Pienkopības nozare Latvijā faktiski nupat tikai nostabilizējusies, un mēs varētu sākt runāt par tās attīstību, tādēļ saimniecību bankrota pieļaušana būtu bezatbildīga. Jāatzīst, ka esam paši pārsteigti par zemnieku gatavību sniegt palīdzīgu roku viens otram. Īpaši šajā vispārējā situācijā valstī man ir patiess prieks, ka zemnieki nav zaudējuši cilvēcību", pauž LPPKS "Trikāta KS" Valdes priekšsēdētājs un Zemnieku Saeimas valdes loceklis Uldis KRIEVARS.

Paralēli praktiski sniegtai palīdzībai Zemnieku Saeima šobrīd turpina apkopot informāciju no tās biedriem par pieredzi sadarbībā ar bankām, uzsākusi sarunas un jau tuvākajā laikā plāno tikties ar GE Money Bank un Latvijas Komercbanku asociācijas vadību, lai pārrunātu radušos situāciju, pārliecinātos, ka atsevišķas bankas nerīkojas negodprātīgi un neizmanto varas pozīcijas attiecībā uz saviem klientiem.

Esam gatavi kopīgi rast kompromisus, kas ļautu Latvijas lauksaimniekiem pārvarēt ekonomisko situāciju, un turpināt strādāt", uzsver Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja. Viņa ir pārliecināta, ka radušos situāciju ir iespējams atrisināt pārrunu ceļā, savstarpēji vienojoties un izveidojot ilgstošu un abpusēji izdevīgu sadarbību.

"Mēs esam pateicīgi biedriem par operatīvo reakciju un piedāvājumiem palīdzēt konkrētajām Latgales saimniecībām. Šī situācija mums kārtējo reizi apliecina, ka nav tiesa, ka "latvietim labākās pusdienas ir otrs latvietis" - kopā mēs varam paveikt daudz un mums ir svarīgs katrs Latvijas uzņēmējs. Tādēļ Zemnieku Saeima aicinātu arī citus neuzgrieziet muguru nelaimē nonākušajiem un sniegt palīdzīgu roku," aicina Maira Dzelzkalēja.
Vēl par šo tēmu sk. rakstus: LOSP: Banku pārstāvju solījumi cerīgi, bet vēl daudz darāmā un Tverijons neizpratnē par "Zemnieku saeimas" pārmetumiem, ka banka noved zemniekus līdz ūtrupei

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana