Viedokļi

Cūkkopība atguvusies

Uldis Graudiņš, Latvijas Avīze (LA)
26.05.2010

Laikraksts "Latvijas Avīze" vēsta, ka cūku audzēšanas nozarē pēc Lieldienām iestājusies stabilitāte, tomēr audzētāju peļņa nodrošina vien darbošanos izdzīvošanas režīmā.

"Īsti nesaprotu, kas notiek. Šajā nedēļā Krievijas pircēji atsakās no pasūtījumiem, arī cena krīt. Iespējams, sakritība, bet šī tendence vērojama pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas sprieduma Vasilija Kononova lietā," par dzīvu cūku eksportu uz Krieviju stāsta SIA "Nīcas rukši" saimniece Dzintra Lejniece.

Vairāki lielie cūku audzētāji nepiekrīt D. Lejnieces vērtējumam. "Šonedēļ tirdzniecībā ar Krieviju patiešām nav aktīva, tomēr pieprasījuma un cenas svārstības bija arī agrāk. Politika nevarētu būt iejaukta," tā SIA "Druvas Unguri" saimnieks Teovils Stengrevics.

Viņa saimniecība Latvijas tirgū pārdod vien 20% izaudzēto cūku. "Varētu pārdot visus dzīvniekus, tomēr nevēlamies riskēt ar naudu. Pērn divos bankrotējušos gaļas pārstrādes uzņēmumos zaudējām 70 000 latus. Krievijas pircēji naudu maksā uzreiz, bet Latvijā maksu var saņemt pēc 30 dienām. Cenu atšķirības abās valstīs nav," tā saimnieks. "Druvas Unguros" gadā izaudzē aptuveni 30 000 rukšu. T. Stengrevics teic, ka šā brīža dzīvu cūku pārdošanas cena – aptuveni 80 santīmi par kilogramu – uzņēmējiem ļauj darboties bez zaudējumiem un labākajā gadījumā nedaudz pelnīt. Cūku eksports uz Krieviju ir izdevīgāks nekā uz Rietumeiropu, kur transporta izdevumi, ievērojot visas labturības prasības, ir ļoti lieli, norāda eksportētāji.

"Latvijas Avīzē" jau stāstījām, ka kopš gada sākuma Krievija līdzšinējā 5% lielā ievedmuitas maksājuma vietā dzīvajām cūkām to palielināja līdz 40%. Gan šā, gan arī pieprasījuma samazināšanas dēļ tirdzniecība ar cūkām uz Krieviju šā gada sākumā apsīka. Arī Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra dati rāda, ka šā gada pirmajos četros mēnešos cūku liemeņu cenas valstī bija zemākās pēdējos četros gados, tāpēc cūku audzētāji darbojās ar zaudējumiem. Patlaban no cūku pārdošanas Krievijā, ņemot vērā paaugstināto muitas maksājumu, var gūt tādus pašus naudas ienākumus kā pirms nodokļa celšanas. Atļauju dzīvu cūku eksportam uz Krieviju ir saņēmušas 22 fermas.

"Patlaban uz Krieviju ved labākās izaudzētās cūkas. Vietējo cūkkopību nevienam nevajag," vakar norādīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītājs Varis Sīmanis. Viņš arī norāda, ka Latvijā pārstrādes uzņēmumi cūkgaļu pērk dzīvsvarā, mehāniski mērot speķa un liesās gaļas biezumu, nevis izmantojot ultraskaņas vannas, kas sniedz precīzu gaļas dalījumu pēc kvalitātes un nodrošina taisnīgāku samaksu. Iemesls ir lielais naudas ieguldījums šīs iekārtas pirkšanā, ko Latvijas kautuves nevar atļauties. Latvijas cūku audzētāji norāda – viņi patlaban izaudzē 60% no vietējam patēriņam vajadzīgā cūku daudzuma. Konkurence ar Rietumeiropas audzētājiem ir netaisnīga tāpēc, ka tur saņem vairākas reizes lielākus ES atbalsta maksājumus un cūkgaļu var atļauties pārdot par daudz izdevīgākām cenām salīdzinājumā ar mūsu valsts uzņēmējiem.

***

Uzziņa

Cūkkopība Latvijā

2009. g. 1.01. 2010. g. 1.01.

Cūku skaits 306 496 329 510

Sivēnmāšu skaits 28 526 31 461

Novietņu skaits 2 139 2 498

Avots: LDC

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana