Viedokļi

Pašreizējā situācija graudu tirgū un tās iespējamās sekas

Vitālijs Judins, A/s "Putnu fabrika Ķekava"
20.08.2010

AS "Putnu fabrika Ķekava" pārstāv lauksaimniecības produktu nozari un ir viena no lielākajām putnu gaļas pārstrādes ražotājām, kā arī graudu un lopbarības patērētājām Latvijā. Vērtējot graudu tirgus situāciju, kura izveidojusies Latvijā un pasaulē, jāņem vērā objektīvi apstākļi, kuri negatīvi ietekmē graudu piegādes apjomus pasaulē, tādi, kā ugunsgrēki un eksporta aizliegums Krievijā, neraža Ukrainā un slikti ražas rādītāji Eiropā. Taču šobrīd vēlamies vērst uzmanību tam, ka uz citu valstu fona, Latvijā šogad ir salīdzinoši laba graudu ražas situācija un vietējie labības audzētāji ir spējīgi pilnībā nodrošināt iekšējā tirgus pieprasījumu un patēriņu. Diemžēl, jāsecina, ka graudu biržas cenu pieaugums un nekonsekventā tirgus dalībnieku uzvedība, pašlaik sadārdzina un ievieš būtiskus sarežģījumus jebkuram ražotājam, kas izmanto graudus, kā izejvielu, lauksaimniecības produktu ražošanā, kā arī ietekmē tā darbības plānošanu, gan ilgtermiņa, gan īstermiņa laika posmā. Papildus apgrūtinājumu Latvijas ražotājiem rada ne tikai graudu cenu pieaugums, bet arī ierobežotas iespējas tos iegādāties no vietējiem audzētājiem, jo tirgū darbojas treideri un tirgus spekulanti, kuri uzpērk lielu graudu apjomu eksporta mērķiem. Tas, savukārt, veido bīstamu situāciju, kuras rezultātā Latvijas graudu pārstrādātāji un lauksaimniecības produktu ražotāji būs spiesti iepirkt importa graudus, ļaujot gan naudai, gan produkcijas pievienotajai vērtībai aizbraukt no valsts, tādā veidā barojot un uzturot ārzemju piegādātājus.

Jāatzīst, ka šie ir tirgus un brīvās ekonomikas jautājumi, tomēr būtu vēlama un sagaidāma arī attiecīgo valsts institūciju reakcija, kas ieteiktu, kā arī zināmā mērā regulējošā veidā sekmētu vietējo graudu jeb labības audzētāju un pārstrādātāju sadarbību un vienošanos par tirgus situācijas stabilizāciju. Atbalstāms un apsveicams instruments būtu, piemēram, graudu pārstrādātāju un gatavās lauksaimniecības produkcijas ražotāju kreditēšana izmantojot Lauku attīstības fonda līdzekļus, tādā veidā, palīdzot ne tikai zemniekiem uzturēt labības platības, bet vietējiem ražotājiem arī iepirkt Latvijā izaudzētos graudus, nepieļaujot to spekulatīvo aizplūšanu uz ārzemēm.

Mēs gribētu vēlreiz vērst uzmanību, ka, lai panāktu situācijas stabilizāciju spekulācijām apdraudētajā tirgū ir nepieciešama līdzsvarota un secīga rīcība, kas nodrošina atbalstu visos ķēdes posmos, gan ražošanas, gan pārstrādes jomās. Uzsvars uz vienu no posmiem nedod pilnvērtīgu efektu un novājina ražotāja un pārstrādātāja iespējas saglabāt konkurētspēju un adekvātu produktu pašizmaksu vietējā tirgū. Pašreizējā situācijā, ievērojot arī energoresursu cenu kāpumu, būtu vēlams un nepieciešams ierobežot vai samazināt vietējo ražotāju pašizmaksu pieaugumu. Piemēram, putnu gaļas ražotājam AS "Putnu fabrika Ķekava" 55% no pašizmaksas veido tieši lopbarība. Straujš graudu un energoresursu cenu kāpums, liek rēķināties ar pašizmaksu pieaugumu, vidēji par 10% -15%, tuvāko divu mēnešu laikā. Šī situācija skar visus pārtikas produktu pārstrādātājus un ražotājus, kas tiešā vai pastarpinātā veidā ir cieši saistīti ar labības izmantošanu ražošanas procesā. Produkcijas pašizmaksas paaugstināšanās sekmēs inflācijas lēcienu, kas gulsies uz patērētāju pleciem, izmaksu ziņā īpaši smagajā laikā, proti, rudenī un ziemā. Tāpēc, īpaši svarīga būtu attiecīgo valsts iestāžu aktīva darbība, kas ļautu līdzsvarot situāciju pārtikas produktu tirgū, kurš nepārprotami, ir būtiskākais Latvijas tautsaimniecības segments. Mūsuprāt, nav pieļaujami iepriekšējo gadu pieredzētie spekulatīvie produktu iepirkšanas un ierobežotās pārtikas pieejamības gadījumi mazumtirdzniecības tīklos un mākslīgi radītā ažiotāža, kas kaitē tautsaimniecības stabilizācijai un attīstībai.

A/s "Putnu fabrika Ķekava"

x

Paroles atgadināšana