Viedokļi

Šņepsts: Piena pārstrādes rūpnīcas projekta īstenotājus interesē nodokļu maksātāju nauda

AgroPols
23.03.2011

Piena pārstrādes rūpnīcas projekta īstenotājus interesē nodokļu maksātāju nauda, intervijā laikrakstam "Diena" norādījis AS "Preiļu siers" vadītājs, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības pārstāvis Jāzeps Šņepsts.

15. martā Šņepsts paziņoja, ka rūpnīca ir "naudas atmazgāšanas projekts, kam nav sasaistes ar reālo ražošanu un pienesumu piena industrijā". Atbildot uz šo apgalvojumu, kooperatīva "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs pieprasīja no Šņepsta atvainošanos, uzsverot, ka Eiropas piešķirtā līdzfinansējuma mērķis ir piena nozares restrukturizācija un kooperatīvu kā ražotāju stiprināšana. "Šis projekts apliecina, ka zemnieki patlaban nostiprina savas kā ražotāju pozīcijas un spēj attīstīties. Kooperācija devusi iespēju "pamainīt" spēles noteikumus, ļaujot zemniekiem pašiem ražot un pārstrādāt pienu."

Piena pārstrādes uzņēmums "Trikātas siers" iesniedzis pieteikumu par izstāšanos no Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības saistībā ar organizācijas "agresīvo un subjektīvo nostāju pret jaunās piena rūpnīcas projektu". Iesniegta pretenzija pret Šņepstu par nepatiesu ziņu izplatīšanu saistībā ar jauno piena rūpnīcas projektu, ko Šnepsts publiski nosaucis par "naudas atmazgāšanas projektu". Ja nepatiesās ziņas netiks atsauktas šīs nedēļas laikā, pret "Preiļu sieru" un Šnepstu tiks sniegta civilprasība tiesā. (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=65&newsid=94576)

Tikmēr Šņepsts nedomā atteikties no saviem vārdiem un intervijā "Dienai" uzsver, ka viņa teiktais balstījies uz reāliem faktiem.

"Esmu būvējis vairākas rūpnīcas. Man neviens projekts nav bijis lielāks par 5,2 miljoniem. Piena rūpnīcas projekta vērtība vienmēr ir samērojama ar pārstrādes jaudām. Ja salieku šos skaitļus kopā, redzu, ka topošajā projektā pārstrādes jaudas ir neadekvāti mazas. Interesantākais, ja to visu saliek hronoloģiski - kā tas veidojies. Vispirms jau viņi izņēma no projekta izvērtētājam domātajiem kritērijiem prasību, ka tam jābūt cilvēkam ar tehnoloģisko izglītību. Tagad vērtēšanas konkursu vinnējusi firma, kas saistīta ar lauksaimniecības ministru. Jo Andris Deniņš, galvenais izvērtētājs šajā projektā, tikai 2011. gada 15. martā ir atbrīvots no SIA "Piebalgas alus" valdes locekļa pienākumiem," situāciju raksturo Šņepsts.

"Medijiem vajadzētu to skatīt hronoloģiski: sākot no izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kas tika pieņemtas tādā redakcijā, ka pārējie piena nozares pārstrādes uzņēmumi vairs nevarēja pretendēt uz šo publisko naudu. Tālāk visa šī izvērtēšana un projekta iesniegšana. Un visbeidzot - kopējais finansējums, kas ir nodokļu maksātāju nauda, ir ārprātīgi liels un nav samērojams ar ieguvumu."

Sakot "naudas atmazgāšana", Šņepsts domājis "nodokļu maksātāju naudas izņemšanu ārā no budžeta savās interesēs".

Arī kooperatīva "Trikāta KS" izstāšanās iemesls no Latvijas Piensaimnieku centrālas savienības esot pavisam cits, kā paziņots publiski. Savienības biedriem jāiesniedz ziņas par iepirkto un pārstrādāto pienu. "Viņiem šie skaitļi nav adekvāti, un atkal ir kaut kas slēpjams," apgalvo "Preiļu siera" vadītājs. ""Trikātas" direktors Raimonds Freimanis saka: pārstrādājam 40 tonnas dienā. Pēc statistikas reālais cipars ir desmit tonnas. Uzņēmumam, kas iemācījies pārstrādāt desmit tonnas dienā, tiek iedoti deviņi miljoni latu publiskās naudas kaut kāda projekta realizācijai. Bet ar tiem, kas jau reāli pārstrādā 300–500 tonnas dienā, vispār nerunā."

"Šiem cilvēkiem ir zudusi realitātes sajūta, un viņus vienkārši interesē nodokļu maksātāju nauda. Tā kā esmu viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī, ar to samierināties nevaru," savu pozīciju skaidro Šņepsts.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana