Viedokļi

Šolks noraida apgalvojumus, ka atsevišķi piena ražotāji Latvijā pienu ražo no pulvera; Straujuma aicina piena ražotājus un pārstrādātājus atrisināt domstarpības

Ilze Vabole, AgroPols
15.12.2011

14. decembrī notika prese konference "Uzbrukums piena pārstrādes uzņēmumiem - kādi ir tā patiesie motīvi un mērķi?", kurā savu redzējumu par situāciju piensaimniecības nozarē klāstīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks un  AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Pirms konferences Šolks sacīja: "Preses konferencē būs iespēja saņemt plašāku informāciju piensaimnieku savienības nostāju saistībā ar Konkurences padomes (KP) ierosināto lietu par godīgas tirgus konkurences iespējamiem izkropļojumiem. Tāpat būs iespēja iepazīties ar objektīviem datiem par Latvijā saražotā piena aprites sistēmu, eksporta tendencēm un atsevišķu nozares pārstāvju šaurajām biznesa interesēm."

LPCS un AS „ Preiļu siers” turpina konfrontāciju ar SIA Latvijas Piens. Šā gada decembra sākumā SIA Latvijas piens vadītājs Raimonds Freimanis intervijā laikrakstam Diena pauda viedokli, ka piena deficīta brīdī atsevišķi piena ražotāji Latvijā pienu ražo arī no piena pulvera. Kā informēja Db.lv,  LPSC valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks konferencē to kategoriski noraidīja un pauda viedokli, ka, iespējams, šāds «jūtīgs jautājums» pašreiz aizskarts, lai novērstu uzmanību no citām problēmām nozarē.

«Ja dzeramais piens tiek ražots no sausā piena pulvera jeb dehidrēta piena, tad šim produktam ir pavisam cits nosaukums – atjaunots piens vai rekombinēts piens. Pārtikas veterinārais dienests, veicot kontroles piena pārstrādes uzņēmumos, kontrolē arī šos jautājumus - lai nerastos tāda situācija, ka pie patērētāja nonāk produkts, kas patiesībā nav pasterizēts piens, bet ir atjaunots piens. Ņemot vērā mūsu kontroļu rezultātus, neesam konstatējuši, ka būtu gadījums, ka tiktu ražots atjaunots piens,» medijiem norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve, tādējādi noraidot Latvijas piens valdes locekļa R. Freimaņa teikto, ka atsevišķi piena ražotāji Latvijā pienu ražo no pulvera. Kā vienu no piensaimniecības problēmām J. Šolks minēja to, ka, viņaprāt, kooperatīvu atbalsts Latvijā pašreiz piensaimniecības nozarei kopumā nesniedz nekādu atbalstu.

«Gadījumā, ja kooperatīvu atbalsta Eiropā, tad šis atbalsts ir visai nozarei, bet mūsu gadījumā mēs gribam kaut ko mākslīgi ieviest,» preses konferencē norādīja J. Šolks, vēlāk piebilstot, ka LPSC nevēlas «pieteikt karu» SIA Latvijas piens.

LPSC valdes priekšsēdētājs pauda viedokli, ka kooperatīviem tiek sniegts nepamatoti liels atbalsts, bet SIA Latvijas piens ir «īpašs gadījums», jo saņēmis īpašu valsts atbalstu.

«Rodas iespaids, ka tieši kooperatīviem, kuri bauda atbalstu gan likumdošanā, gan citas «atlaides», ir pat izdevīgi izvest no valsts izejvielas, šajā gadījumā – pienu, un nenodarboties ar tām lietām, ko kooperatīvs pēc savas būtības varētu darīt, un kādus mēs tos pazīstam Eiropā,» viņš piebilda.  

Viņš norādīja arī, ka piena lopkopība attīstās un uz Lietuvu tiek izvests vairāk piena nekā iepriekš, secinot, ka līdzekļi, kas tiek ieguldīti lauksaimniecības modernizācijai, lielā mērā nāk par labu Lietuvai.

«Atbalsts kooperatīviem Latvijā eksistē jau vairākus gadus, un tajā ieguldīti miljoni, savukārt ieguvums nozarei «ir nulle», šādu viedokli pauda AS  Preiļu siers vadītājs Jāzeps Šņepsts. Viņš norādīja, ka uzbūvējot SIA Latvijas piens ražotni, svaigpiena eksports uz Lietuvu saglabāsies pašreizējos apmēros. Tāpat viņš norāda, ka konfrontācija starp SIA   Latvijas piens un Latvijas Piensaimnieku centrālo savienību pieaug, kam par pamatu viņš norāda SIA Latvijas Piens   valdes locekļa R. Freimaņa publiskā telpā izteiktos paziņojumus, ka atsevišķi piena ražotāji Latvijā pienu ražojot arī no pulvera. Tāpat J. Šņepsts aicināja valsts institūcijas pievērst uzmanību kooperatīvu gada pārskatiem.

Kā informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece, zemkopības ministre Laimdota Straujuma aicina piena ražotājus un pārstrādātājus pēc iespējas ātrāk atrisināt radušās domstarpības. „Piena nozare ir viena no Latvijas prioritārajām lauksaimniecības nozarēm, kas ir ļoti nozīmīga tautsaimniecībai, nodrošina daudzu piena ražošanas saimniecību un pārstrādes uzņēmumu darbību, darba vietas un ienākumus tūkstošiem valsts iedzīvotāju un būtisku nodokļu pienesumu valsts budžetā. Pašreizējā situācija, kad gan savstarpējās sarunās, gan publiskās diskusijās arvien biežāk piena ražotāji un piena pārstrādātāji raida viens otra virzienā kritiskas piezīmes, pauž savstarpēju neiecietību un dažādas spekulācijas, kaitē nozares darbībai un attīstībai,” saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Zemkopības ministre aicina abas konfliktējošās puses sēsties pie sarunu galda un atrisināt radušās domstarpības, jo tikai saskaņoti strādājot iespējams noturēt stabilitāti piena nozarē un panākt izaugsmi nākotnē. Laimdota Straujuma vērš piena ražotāju un pārstrādātāju uzmanību uz to, ka Zemkopības ministrija pasīvi no malas uz šo domstarpību risināšanu nenoskatīsies un var uzņemties vidutāja lomu, lai domstarpības pēc iespējas ātrāk tiktu atrisinātas. „Aicinu visas ieinteresētās puses sēsties pie sarunu galda un atrisināt savstarpējās domstarpības tā, lai ieguvēju būtu gan piena ražotāji, gan piena pārstrādātāji, jo Latvijai nozīmīgas ir abas konfliktā iesaistītās puses. Aicinu piena nozares cilvēkus ņemt piemēru no citām nozarēm, kurās arī ir valdījušas domstarpības vai atšķirīgi un bieži vien pretēji viedokļi, taču konstruktīvās sarunās visas problēmas ir atrisinātas,” saka zemkopības ministre.
Sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=126&newsid=95163

AgroPols

x

Paroles atgadināšana