Viedokļi

Lauksaimniecības kooperatīvi un to zemnieki aktīvi gatavojas sējas darbiem

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
19.04.2013

Tā kā laikapstākļi pēdējo dienu laikā sāk kļūt aizvien piemērotāki lauksaimniecības darbiem, Latvijas lauksaimniecības kooperatīvos sākusies aktīva gatavošanās sējai. Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) apkopojusi viedokļus no saviem biedriem, graudkopības lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām visos novados. 
Vidzeme, Indulis Jansons, LPKS „Vidzemes Agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības” valdes priekšsēdētājs, LLKA valdes loceklis:
„Vidzemē šobrīd ļoti strauji kūst sniegs, un izskatās, ka, neraugoties uz garo ziemu, lielākā daļa ziemāju būs pārziemojuši. Ņemot vērā mitro rudeni un vēlo ražas novākšanu, vasarāju sējplatības būs lielas, tādēļ šobrīd mūs bažīgus dara tas, ka vēlā pavasara dēļ varētu būt ļoti īss sējas laiks. Zemniekiem ir jābūt īstā kaujas gatavībā – pie pirmajiem piemērotajiem laikapstākļiem ir jābrauc uz lauka. Šobrīd mūsu pusē plānojam lauku darbus uzsākt jaunnedēļ.”
Zemgale, Arnis Burmistris, LPKS „LATRAPS” un LLKA valdes loceklis:
„Šobrīd laikapstākļi joprojām ir nestabili, jo tuvākajās dienās naktīs jau atkal sola mīnusus, uz laukiem stāv milzīgas peļķes, pārplūdušas upes un grāvji, un daļēji lauku pārplūšanai, saredzam nesakārtotās meliorācijas problēmas. Ja pieņemam, ka, ar labiem laikapstākļiem, lauki savlaicīgi nožūs un neuznāks stipras lietavas, tad kopumā izskatās cerīgi - kvieši šobrīd izskatās diezgan labi pārziemojuši, ar rapsi vēl skaidrības nav. Tomēr jau šobrīd ir redzams, ka rekordražas šogad nebūs, prognozējami virs vidējā līmeņa. No kooperatīva puses mūsu zemniekiem viss ir sagatavots un sagādāts, minerālmēsli izvesti, tagad tikai jāgaida piemēroti laikapstākļi, domāju, ka pie mums tas varētu būt nākamās nedēļas sākums.”
Latgale, Vitolds Kveders, LPKS „Sēlijas āres” valdes priekšsēdētājs:
„Latgalē par ziemāju pārziemošanu šodien nevar spriest, lauki nav vēl pētīti, jo ir pārāk agrs, lieli dubļi, taču uz „aci skatoties” tīrumi ir zaļi. Ja neuznāks lietusgāzes, gatavojamies nākamās nedēļas vidū virsmēslot, un uz nedēļas beigām ap 24., 25.aprīli uzsākt sēju. Sēja šogad būs vēla, bet tas vēl nav nekas traģisks, galvenais zemniekiem ir vajadzīgi labi laika apstākļi turpmāk!”
Kurzeme, Sandris Bēča, LPKS „Durbes grauds” valdes priekšsēdētājs:
 „Šobrīd skatāmies, ka ar ziemāju sējumiem viss būs kārtībā, ja nu vienīgi kādas atsevišķas šķirnes varētu radīt problēmas. Kurzemē darbus jau esam uzsākuši un jau visu šo nedēļu aktīvi sējam minerālmēslus.”

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana