Viedokļi

Agronomi: Kartupeļu rakšanu šogad nevajag forsēt; problēmas ar kvalitāti

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
27.09.2013

Pēc pēdējo dienu lietusgāzēm Pierīgā, kā arī visā Kurzemē kavējas kartupeļu norakšanas darbi un rodas problēmas ar ražas kvalitāti. Savukārt Vidzemē un Latgalē darbi rit pilnā sparā, tikmēr kopumā kartupeļu rekordraža šogad nav gaidāma, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie agronomi.

"Situācija ir ļoti atšķirīga. Pierīgā vairāki kartupeļu lauki apslīkuši, kamēr Latgalē ir pārāk sauss un jau prasītos pēc lietus. Arī bumbuļu skaits šogad ļoti atšķirīgs. Dažām šķirnēm ir tikai četri-pieci, kamēr citām - līdz pat 30 bumbuļiem. Optimālais daudzums būtu 10-15 kartupeļi katram ceram," sacīja agronome, Kartupeļu audzētāju savienības vadītāja Aiga Kraukle.

Viņa arī atzina, ka patlaban vēl neesot novākta vairāk nekā puse lauku, tomēr zemniekiem kartupeļu ražas novākšanu nevajadzētu steidzināt.

"Kopumā Latvijā vēl jānorok vairāk nekā puse lauku, tomēr darbus nevajadzētu forsēt. Problēma tā, ka kartupeļiem nāk nost miziņa, kas nozīmē, ka tie vēl nav nobrieduši. Šogad kartupeļi tika stādīti vēlāk, nekā ierasts, tad sekoja ļoti strauja augu attīstība, pēc tam - sausa vasara, tā ka bumbuļu izmērs ir liels, tomēr ļoti daudzos laukos tie vēl nav īsti gatavi rakšanai. Ja darbus sasteigs, būs problēmas ar uzglabāšanu," norādīja Kraukle.

Tāpat viņa sacīja, ka netipisko laikapstākļu dēļ šogad kartupeļu rekordraža nav gaidāma, tomēr savu kartupeļu Latvijā noteikti pietikšot līdz pat pavasarim. Savukārt kartupeļu cenas patlaban grūti prognozēt, kamēr nav novākta visa raža un zināmi tās apjomi un kvalitāte.

Arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra agronoms Oskars Balodis atzina, ka kartupeļi šogad auguši pietiekami labi, tomēr pēdējo dienu lietavas audzētājiem radījušas problēmas.

"Diemžēl līdz ar šīs nedēļas lietavām daļa kartupeļu Latvijā vēl nav novākta, raisot bažas par kartupeļu kvalitāti un uzglabāšanos ziemā. Turklāt mitrā augsne apgrūtina un sadārdzina kartupeļu novākšanu," sacīja Balodis.

Viņš arī atzina, ka kartupeļu talkas nevajadzētu steidzināt, tomēr kartupeļu norakšanas darbus būtu jāpabeidz tuvāko pāris nedēļu laikā.

"Katram zemniekiem jārīkojas pēc attiecīgas situācijas. Kartupeļiem nepatīk gulēt slapjumā ne stirpās, ne pagrabā, tādēļ jāpagaida, lai lauki apžūst. Tomēr darbi būtu jāpabeidz tuvāko nedēļu laikā, neievelkot līdz nopietnām salnām," norādīja agronoms.

Kā ziņots, saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm šogad kartupeļi kopumā iestādīti 30 000 hektāru platībā, kas ir neliels pieaugums salīdzinājumā ar 29 700 hektāriem iepriekšējā gadā. Kopējā raža tiek prognozēta 570 000 tonnu apmērā.

Kopš 2010. gada kartupeļu ražība pieaug, tomēr joprojām ir liels to saimniecību skaits, kuras kartupeļus audzē platībā līdz vienam hektāram - saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2012. gadā tās aizņēma 96,6% no kopējā saimniecību skaita, savukārt no kopējās platības - 63,5% jeb 179 000 hektāru.

Kartupeļu audzētāju skaits pēdējos trijos gados ir sarucis par 55%. Šajā sezonā kopumā kartupeļus audzē 35 371 saimniecība. Savukārt 2011. gadā šis rādītājs bija 39 521 saimniecība, bet 2010. gadā - 54 890 saimniecības.

2012. gadā ar kartupeļiem bija apstādīti 29 700 hektāri, 2011. gadā - 31 300 hektāri, 2010. gadā - 30 100 hektāri. 2009. gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008. gadā - 37 800 hektāros.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana