Viedokļi

Agronome: Kailsala dēļ pavasarī var nākties pārsēt daļu ziemāju

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
23.01.2014

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām situācija ar ziemāju attīstību izskatījās cerīga, patlaban ieilgušais kailsals nozīmē, ka pavasarī varētu nākties pārsēt daļu lauku, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina lauksaimniecības kompānijas "Syngenta" agronome Ingrīda Grantiņa.

"Rudenī ziemāji bija ļoti labi sacerojuši, tomēr pašreizējais kailsals ziemājiem galīgi nav labs. Ziemāju sējumi nevar "pāriet" nākamajā attīstības stadijā, ja nav sala, tomēr vajadzētu vismaz desmit centimetru biezu sniega kārtu, lai viss būtu kārtībā. Pārsegt laukus, protams, nevar, līdz ar to vienkārši atliek gaidīt, kas notiks tālāk," sacīja Grantiņa.

Viņa arī norādīja, ka patlaban vēl nevar prognozēt, ar kādiem zaudējumiem un papildus izdevumiem varētu nākties saskarties pavasarī, taču zināmas problēmas lauksaimniekiem šogad noteikti būs.

"Vēl nevar pateikt, cik daudz no ziemājiem izsals. To, kā veidosies situācija, varēsim redzēt tikai pavasarī , jo arī tad var nākt visādi "brīnumi", kā krasas augsnes temperatūras svārstības atkušņu un sala dēļ . Tomēr kopumā jau patlaban skaidrs, ka daļu ziemāju nāksies pārsēt , tādēļ zemniekiem jārēķinās ar attiecīgiem izdevumiem," atzina agronome.

Kā ziņots, Latvijā 2013.gada sezonā ražas apjoms sasniedz 1,79 miljonus tonnu. Pērn graudaugi tika iesēti apmēram 574 tūkst. hektāru platībā, kas ir tuvu 2012. gada līmenim, saglabājot līdzšinējo tendenci, ka kopējais graudu platību apjoms ir stabils, ar tendenci nedaudz pieaugt.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana