Viedokļi

Laukos vieglāk iegādāties sēklas un sīpolus

AgroPols
26.03.2014

Latvijas tirgotāju kooperācija AIBE parūpējusies par Latvijas lauku cilvēkiem, dodot iespēju iegādāties pavasarī tik vajadzīgās dārzeņu, puķu un garšaugu sēklas dzīvesvietas tuvumā par ļoti draudzīgām cenām. Tādējādi savu lauciņu varēs apkopt un apsēt arī tie, kam nav iespēju aizbraukt uz lielākiem tirdzniecības centriem.

Latvijas tirgotāju kooperācija AIBE "atvedusi pavasari tuvāk" daudziem jo daudziem Latvijas cilvēkiem gan laukos, gan pilsētās. Šogad pirmo reizi saviem partneriem, mazajiem tirgotājiem, centralizēti tiek piedāvāts iegādāties arī puķu, dārzeņu, garšaugu sēklas un sīksīpoliņus - pavisam kopā vairāk nekā 150 veidus.

"Atsaucība ir tiešām liela, jo, pateicoties šai iespējai, pat vismazākais lauku veikaliņš var saviem klientiem piedāvāt sēklas par tādu pašu vai pat vēl mazāku cenu nekā lielie veikali. Protams, pircēji par to ir priecīgi, un arī tirgotājiem, mūsu partneriem, dzīve vieglāka," stāsta AIBE valdes loceklis Uldis Priekulis.

Viņš informē, ka tirdzniecība norit visai aktīvi, jo pavasaris šogad iestājies neparasti agri: "Jau iepriekšējā gadā mazo veikalu pārstāvji apjautājās par iespēju centralizēti pasūtīt ne tikai pārtikas un sadzīves preces, bet arī sēklas un sīpolus, tādēļ šoziem to realizējām. Nākamgad plānots piedāvājumu paplašināt, iekļaujot arī agroplēves, mēslojumu un citas lauku saimniecībām nepieciešamas lietas."

Intai Ārgalei pieder trīs AIBE veikali Skultes pagastā, un apmierināti bilst, ka "pasūtījusi no visa pa drusciņai": "Pircēji jau to zina un ar to rēķinās, nāk, skatās un izpēta, ko pirkt, kad nāks tuvāk sēšanas un stādīšanas laiks. Visi apmierināti, jo nu arī sēklas var nopirkt tepat, burtiski blakus mājai, nekur nav jābrauc. Nereti mēdz būt, ka sēklu daudzums nav precīzi aprēķināts un to pietrūkst, nu var vienkārši ar kājām atnākt pakaļ un nopirkt vēl vienu paciņu. Mēģināsim radināt arī pie tā, ka cenas ir ļoti zemas. Psiholoģiski jau visiem liekas, ka, jo lielāks veikals, jo mazākas cenas, bet tā nemaz nav! Cik reizes nav bijis, ka vietējais pircējs ienāk pie mums un saka - es tik lēti iepirkos "uz akciju"! Un tad paskatās apkārt - pie mums cena tai pašai precei vēl zemāka nekā ar visu akciju!"

Gaļina Zupāne saimnieko gan savā lauku saimniecībā, gan vēl pārzina sešus AIBE veikalus - trīs Dagdas novadā un trīs - Rēzeknes. Latgalē situācija ir padrūma, jo vienkārši nav cilvēku - ciemi izmirst. Tomēr Gaļina nepadodas - ar savu saimniekošanu rāda piemēru citiem un dod arī darba vietas, lai cik grūti klātos: "Vienmēr jau mēģinu kaut ko izdomāt - nedrīkst nolaist rokas! Apkārt gan kļūst arvien tukšāks, un tie, kas paliek - apātiskāki, neko nevēlas darīt. Ir tāds kuriozs, ka man uz saviem lauku veikaliem no bāzes gan kāposti, gan kartupeļi jāved. Pensionāri gan vēl pa zemīti rušinās, tāpēc sēklas paņēmu gan, lai viņiem vieglāk un nav tik tālu jābrauc, vismaz kāds zemes pleķītis vairāk būs apkopts un apsēts. Varbūt arī kādu citu, slinkāku, tas mudinās tomēr kādu stādiņu izaudzēt pašam."

Ērgļu novadā skats uz dzīvi ir nedaudz gaišāks, tādēļ arī Ilga Zvirgzdiņa, kurai šeit pieder viens AIBE veikals, uz dzīvi raugās ļoti optimistiski - lai gan tikai nesen kļuvusi par AIBE partneri, jau esot izdevies atgūt atpakaļ pircējus, pateicoties sortimentam un labajām precēm, arī cenām: "Manas tirdzniecības telpas gan ir ļoti mazas, tādēļ sēklu stendam nav vietas, bet sīksīpoliņus gan pasūtīju - par tiem vietējie pircēji ļoti interesējās. Sēklas tad varbūt nākamgad, lai pircēji pierod, ka mazie veikaliņi ne ar ko nav sliktāki par lielajiem, tieši otrādi - vēl labāki!"

Jāpiebilst, ka arī pilsētnieki var doties uz Latvijas Tirgotāju kooperācijas AIBE partneru veikaliem un taujāt pēc sēkliņām - galu galā arī uz palodzes skaistā kastītē var izveidot glītu un praktisku dārziņu, piemēram, no garšaugiem!

Latvijas Tirgotāju kooperācija AIBE dibināta 2002. gadā. Tā ietilpst Baltijas valstu Aibe aliansē, kas ir lielākais mazumtirdzniecības tīkls, pēc veikalu skaita, un šobrīd apvieno vairāk nekā 1060 tirdzniecības vietas gan Latvijā, gan Lietuvā. Veikalus, kas atrodas gan pilsētās, gan lauku teritorijās, pārvalda vietējie uzņēmēji, kas vienlaicīgi ir arī kooperācijas akcionāri.

Informāciju sagatavoja Tatjana Kuļikova, SIA "Latvijas tirgotāju kooperācija "AIBE"" Pārdošanas un mārketinga vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana