Viedokļi

"Dobeles dzirnavnieks": Zemniekiem strauji samazinās maksātspēja

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
23.09.2014

Saistībā ar Krievijas pārtikas embargo un Āfrikas cūku mēri pēdējos mēnešos krasi mazinājusies zemnieku maksātspēja, līdz ar to abu problēmu netiešās sekas sāk izjust arī lielie pārtikas pārstrādātāji, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

"Diemžēl sākam izjust Krievijas embargo sekas - netieši, tomēr ļoti spēcīgi, jo zemniekiem strauji kritusi maksātspēja attiecībā uz lopbarības pirkšanu. Veicam individuālas pārrunas, mēģinām risināt problēmu ar avansiem, bet kopumā šo problēmu izjūtam ļoti asi," sacīja Amsils.

Viņš norādīja, ka maksātspēja krasi samazinājusies piena lopkopībā un cūkkopībā.

"Piensaimniekiem maksātspēja samazinājusies zemo piena iepirkuma cenu dēļ, ko nosaka iepircēji, kuriem savukārt problēmas ar preces noietu ir embargo dēļ. Tikmēr cūkkopji izkāvuši cūkas Āfrikas mēra dēļ. Līdz ar to strauji sarucis lopbarības pircēju skaits, bet palikušie cīnās ar naudas trūkumu," atzina uzņēmuma vadītājs.

Savukārt jautāts par šā gada ražas kvalitāti, viņš norādīja, ka apjoma ziņā raža ir laba, bet kvalitāte neesot tik laba, kā iepriekš gaidīts, tādēļ zemniekiem ir lieli papildu izdevumi graudu žāvēšanas procesā.

"Ražas novākšanas sākumā graudi bija ļoti labā kvalitātē, taču sākās lieti, un patlaban 80% iekūluma atbilst tikai lopbarības kvalitātei. Paaugstinātais mitrums zemniekiem un arī mums nozīmē papildu izdevumus graudu žāvēšanai, lai panāktu, ka graudi sasniedz uzglabāšanai derīgu kondīciju," sacīja Amsils.

Tāpat problēma ir graudu cenu kritums biržās, kam zemnieki neesot gatavi.

"Cenas krīt, un zemnieki graudus pietur cerībā, ka cenas augs. Mēs esam sagatavojušies šai situācijai un šogad piedāvājam jaunu pakalpojumu, kad par nodotajiem graudiem zemniekiem ir iespēja saņemt avansu ar iespēju galīgo cenu fiksēt līdz pat nākamajam gadam. Aktivitāte šajā sakarā ir liela, jo zemniekiem ļoti nepieciešami apgrozāmie līdzekļi banku maksājumiem," sacīja Amsils.

Kā ziņots, "Dobeles dzirnavnieks" 2013.gadu noslēdza ar 84,8 miljonu eiro apgrozījumu un 2,8 miljonu eiro peļņu. Graudu pārstrādes apjoms bija aptuveni 150 000 tonnas, savukārt investīcijas ražošanas tehnoloģiskajās līnijās pagājušajā gadā sasniedza desmit miljonus eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" dibināts 1994.gadā. Kopš 2008.gada uzņēmuma 90% kapitāldaļu īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana