Viedokļi

Mazās saimniecības - ilgtspējīgas lauksaimniecības un lauku attīstības pamats un nākotne

Agita Hauka, Latvijas Zemnieku federācija
04.03.2015

Latvijas mazo un vidējo saimniecību pārstāvošā organizācija Latvijas Zemnieku federācija (LZF) tika aicināta piedalīties Pasaules mazo lauksaimnieku organizācijas ViaCampesina asamblejā, kas notiek 2. - 3.martā Briselē. Sanāksmes laikā tiek runāts par mazo saimniecību - ģimenes saimniecību lomu kvalitatīvas pārtikas ražošanā, vienlaicīgi nodrošinot kultūraugu dažādību, videi draudzīgu ražošanas metožu izmantošanu, vides saglabāšanu, kultūras un tradīciju saglabāšanu, lauku nodarbinātību un lauku apdzīvotību.

Mazo un vidējo saimniecību saglabāšana un attīstība laukos ir būtisks jautājums arī Latvijā. Mazo saimniecību likvidēšana tikai pastiprinās iedzīvotāju skaita samazināšanos, bezdarba un trūkumā dzīvojošo ģimeņu skaita palielināšanos Latvijas laukos un valstī kopumā.

LZF lauku attīstības eksperte Agnese Hauka: Mazo saimniecību izaicinājumi visā pasaulē ir līdzīgi - industriālā pārtikas ražošanas sistēma iznīcina mazās saimniecības. Mūsdienās pārtikas ražošana un tās piegāde patērētājiem ir izveidota par komplicētu sistēmu, iekļaujot daudz starpposmus - produkcijas fasēšana, pārstrāde, transportēšana, vairumtirgotāji, mazumtirgotāji, reklāmas nozare, bet lauksaimnieks - pamata posms pārtikas ķēdē, paliek vairs tikai kā nenozīmīgs punktiņš, kuram par pārtiku tiek samaksāta vismazākā daļa no produkcijas gala cenas. Tiek kultivēts, ka vienīgā nākotne pārtikas ražošanā ir industriāla, vienveidīga un lielos apjomos ražota pārtika. Zemes resursu sagrābšana, vēsturisko sēklu iznīcināšana, produkcijas standartizācija, pesticīdu lietošana, finanšu tirgus sadarbība ar lielajiem ražotājiem, kredītresursu nepieejamība mazajiem lauksaimniekiem, monokultūru audzēšana lielās platībās, zemes noplicināšana, bezdarba vairošana un iedzīvotāju skaita samazināšanās laukos ir redzamākās kopējās problēmas. Diemžēl arī ES kopējā lauksaimniecības politika un Latvijas valsts Lauku attīstības programma daudzus gadus ir vedusi lauksaimniecības un lauku attīstību šajā virzienā, paredzot arvien augstākus sliekšņus, bet neieviešot griestus ES un valsts atbalsta saņemšanai saimniecību attīstībai. Diemžēl esošā industriālā ražošana, ko sludina par efektīvu un vienīgo izeju pasaules iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku, nav samazinājusi badu pasaulē, tieši otrādi - bada un nepietiekama uztura dēļ pasaulē cieš miljoniem cilvēku, kamēr Eiropā 2014. gadā 100 milj. tonnas pārtikas tika izsviesta atkritumos.

LZF valdes priekšsēdētāja Agita Hauka: LZF iestājas par apdzīvotiem un ekonomiski aktīviem Latvijas laukiem. Satiekot lauku uzņēmējus un iedzīvotājus, pārliecināmies, ka esošā Latvijas lauku apdzīvotība lielā mērā balstās uz patriotisku optimismu un gadsimtu gaitā iegūtām izdzīvošanas prasmēm. Nevienu no Latvijas mērķiem par ekonomisko izrāvienu un uzņēmējdarbības attīstību nebūs iespējams sasniegt, ja valstī nebūs cilvēku. Lai saglabātu un palielinātu iedzīvotāju skaitu, valsts politiskiem un ekonomiskiem lēmumiem jābūt tālredzīgiem un taisnīgiem.

4. martā Latvijas Zemnieku federācija (LZF) piedalās Eiropas Komisijas sociālā dialoga grupā par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP). Turpmākos 7 gadus LZF būs tieši iesaistīta esošā KLP izvērtēšanā un pilnveidošanā un nākošā perioda KLP izstrādē.

LZF lauku attīstības eksperte Agnese Hauka: Iespēja pārstāvēt Latvijas mazo un vidējo lauksaimnieku intereses Eiropas Komisijas darba grupā par KLP dod iespēju tieši uzrunāt EK pārstāvjus, paužot lauksaimnieku vērtējumu un priekšlikumus un veidojot maziem un vidējiem lauksaimniekiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanu un ieviešanu Eiropā un Latvijā.

Eiropas Komisijas pārstāvis aicināja darba grupas pārstāvjus būt tālredzīgiem un atbildīgiem un veidot ilgtspējīgu KLP, kas veicinātu inovācijas un nodarbinātību lauksaimniecības nozarē un laukos. Šī grupa ir vairāk politiski orientēta ar horizontālu redzējumu par KLP, lai sniegtu politiskāku pienesumu un priekšlikumus KLP jautājumos. EK pārstāvis aicina būt inovatīviem un domāt citādāk nekā iepriekšējos gadus, jo ir vajadzīgs inovatīvs skatījums un risinājums nākotnes KLP.

Latvijas Zemnieku federācija

x

Paroles atgadināšana