Viedokļi

"Apsara": Zīmola "Možums" pārdošana lietuviešiem pasliktinās tējas kvalitāti

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
23.04.2015

Latvijas tējas ražotājas SIA "Inteka" un zīmola "Možums" pārdošana lietuviešu kompānijai "Gemaga" varētu pazemināt tējas kvalitāti, savukārt pašmāju ražotāja SIA "Apsara" darbību darījums neietekmēs, aģentūrai LETA atzina "Apsara" īpašnieks Ikars Keišs.

"Lietuvieši sola palielināt ražošanu, taču tas neatstās negatīvu iespaidu uz “Apsara” apgrozījumu, jo uzņēmumi pārstāv divas dažādās kvalitātes grupas. Latvieši tomēr novērtē konkrētu kvalitātes latiņu, pie kuras pieturamies, līdz ar to mums ir izveidojies uzticams klientu loks. Tādējādi kopumā darījumu vērtēju pozitīvi, jo tā rezultātā "Apsara" paliek vienīgais īstais Latvijas izcelsmes tējas ražotājs," sacīja Keišs.

Vienlaikus viņš prognozēja, ka darījums negatīvi atsauksies uz "Možuma" tējas kvalitāti, jo ārzemju vairumtirdzniecības firmas "tendētas visu optimizēt, lai gūtu lielāku peļņu".

"Īpašnieks ir nezināms ārzemju investors, uz kuru vietējais direktors ar tīru sirdsapziņu var novelt visus merkantilos lēmumus. Tējas tirgus Latvijā jau tā ir pārpludināts ar zemas kvalitātes izstrādājumiem. Šī darījuma rezultātā pirmie, visticamāk, cietīs darbinieki, jo investori, kas pārpērk pašmāju uzņēmumus, parasti optimizē izdevumus - izejvielu cenas, algas, darbinieku sastāvu. Pieredze rāda, ka šādas "optimizācijas" rezultātā cieš kvalitāte, un pircējs uz to reaģēs," sacīja Keišs.

Tāpat viņš atzina, ka Latvijas uzņēmējiem nevienlīdzīgā cīņā ar ārzemju kapitālu katra diena ir kā kauja, jo Rietumu kapitāls, lai iekarotu tirgu, varot atļauties pāris gadus investēt un strādāt ar zaudējumiem.

"Tikmēr pretī ir vietējais uzņēmējs, kuram ne tikai nav atbalsta no valsts, bet vēl ir arī kredītsaistības ar ārzemju kapitālam piederošajām bankām. Tādēļ liels kārdinājums visu pārdot un beidzot izbaudīt sava smagā darba augļus," sacīja uzņēmējs.

Viņš arī atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem Norvēģijas kapitālam piederošais uzņēmums "Spilva" nopirka vienu no trim vietējiem tējas ražotājiem - SIA "Latplanta", tagad "Možumu" iegādājās lietuvieši, līdz ar to "Apsara" palicis vienīgais pašmāju tējas ražotājs.

"Apsara" Latvijā darbojas kopš 1992.gada. Kā liecina SIA "Lursoft" dati, SIA "Apsara" 100% kapitāldaļu pieder Keišam. Uzņēmuma apgrozījums 2013.gadā bija 253 040 eiro salīdzinājumā ar 212 387 eiro, bet peļņa - 9073 eiro salīdzinājumā ar 8611 eiro zaudējumiem iepriekšējā gadā.

Kā ziņots, Kauņā bāzētā tējas un kafijas vairumtirdzniecības kompānija "Gemaga" paziņoja, ka iegādājusies Latvijas tējas ražotāju "Inteka", kas pārvalda populārāko tējas zīmolu "Možums" un aizņem trešo daļu Latvijas tirgus, 21.aprīlī vēsta "Vz.lt". Darījuma summa netiek izpausta, bet uzņēmuma finanšu dati pēdējos gados pasliktinājušies.

Uzņēmumā strādā 60 cilvēki, mēnesī "Inteka" saražo 200 tonnu tējas, un kompānijas gada apgrozījums labākajos gados sasniedzis piecus miljonus eiro. "Inteka" nodarbojas arī ar kafijas un bakalejas preču vairumtirdzniecību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, līdz šā gada marta vidum uzņēmums līdzīgās daļās piederēja "Intekas" valdes priekšsēdētājam Oļegam Neboračko un uzņēmumam "Battika", kas vienādās daļās pieder Eduardam Žoludevam un Romānam Kolontajam, kurš arī ir "Intekas" valdes loceklis.

Stanevičs norādījis, ka ražošanas jaudas plānots divkāršot, palielinot eksportu tirgos, kuros strādā "Gemaga", - Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā un Polijā.

"Gemaga" importē tēju un kafiju no Indijas, Šrilankas, Singapūras, Malaizijas un citām valstīm un pārdod preces 22 valstīs, galvenokārt Austrumeiropā. Kauņas uzņēmumam ir pārstāvniecības Polijā, Latvijā un Krievijā. Galvenie zīmoli, ko tas pārstāv, ir Šrilankas ražotāja "Imperial Teas" tēja "Impra" un kafija "JFK Indian Instant Coffee".

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana