Viedokļi

Krievārs: "Trikātas KS" problēmās ar norēķiniem vainojams "Latvijas piens"; uzņēmums teikto noliedz

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
18.05.2015

Kooperatīva "Trikāta KS" problēmas ar maksājumiem saviem zemniekiem par piegādāto pienu skaidrojamas ar Jelgavas piena rūpnīcas SIA "Latvijas piens" laicīgi nenokārtotajām saistībām pret kooperatīvu, aģentūrai LETA apgalvoja kooperatīva vadītājs Uldis Krievārs.

"Šāda situācija ir izveidojusies, jo diemžēl "Latvijas piens" ir kavējis norēķinus un ir uzkrājušās vērā ņemamas parādsaistības pret "Trikātu KS". Tiklīdz no rūpnīcas tiks saņemta samaksa par pienu, nekavējoties tiks samaksāts zemniekiem, cenšoties visiem proporcionāli samazināt parāda summas," sacīja Krievārs.

Tikmēr "Latvijas piena" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra aģentūrai LETA atzina, ka pērn uzņēmums strādājis ar zaudējumiem un ir uzkrāts parāds par 2014.gadā piegādāto pienu. "Tomēr, kopš uzņēmums gada nogalē stabilizēja savu darbību, norēķini par piegādāto pienu veikti regulāri, tāpēc ir nekorekti norēķinu problēmu pilnā mērā uzvelt "Latvijas pienam"," sacīja Skudra.

"Katrs solis, ko attīstībā spēris "Latvijas piens", iepriekš apspriests ar tā īpašniekiem, kā arī darbība publiskota, jo uzņēmumam ir īpašs statuss - tas izveidots, lai zemniekiem radītu iespēju veidot pilna cikla ražošanu. Ik dienas pārstrādājam līdz 170 tonnām piena un esam ieinteresēti īpašnieku darbības stabilitātē un attīstībā," sacīja uzņēmuma vadītāja.

Latvijas kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, komentējot izveidojušos situāciju, norādīja, ka kooperatīvu darbība un tās rezultatīvie rādītāji ir to biedru kopīga atbildība.

"Maksātnespējas pieteikšana neko neatrisinās, zemniekiem ir jānāk kopā ar kooperatīva vadību un jāmeklē konstruktīvi risinājumi. Ir jārēķinās, ka lauksaimniecībā krīzes nāk un iet, bet tāpēc jābūt tām gataviem, jāveido uzkrājumi grūtajiem brīžiem," sacīja Jansons.

Kā ziņots, Vilpulkas pagasta zemnieku saimniecība "Kalnbrindas" Valmieras rajona tiesā vakar, 14.maijā, iesniegusi maksātnespējas pieteikumu pret "Trikātas KS", kas nav norēķinājusies par piegādāto pienu 10 000 eiro apmērā. Kā norādīja saimniecības īpašnieks Aigars Paukšens, "Trikāta KS" parādā arī citām saimniecībām.

Tāpat Paukšēns norādīja uz necaurskatāmo "Trikātas KS" pārvaldi. " Kooperatīvam naudas nav, bet tiek pirkti jauni auto," sacīja Paukšens.

Komentējot šo apgalvojumu, Krievārs sacīja, ka kooperatīvam pieder deviņas piena pārvadāšanas mašīnas un piecas vieglās automašīnas. "Šīs automašīnas pirktas 2013.gadā," norādīja kooperatīva vadītājs.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Trikātas KS" apgrozījums 2013.gadā bija 25,90 miljoni eiro salīdzinājumā ar 25,50 miljoniem iepriekšējā gadā, savukārt zaudējumi - 15 227 eiro salīdzinājumā ar 688 063 eiro zaudējumiem 2012.gadā.

Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

Kooperatīvs dibināts 2003.gadā, apvienojoties 11 Valmieras zemnieku saimniecībām.

"Trikāta KS" ar 39,93% kapitāldaļu ir viens no īpašniekiem zemniekiem piederošajai piena pārstrādes rūpnīcai "Latvijas piens", kas dibināta 2010.gada 12.novembrī. "Latvijas piena" pārējie īpašnieki ir graudkopības kooperatīvs "Latraps" ar 32,26% kapitāldaļu, piensaimnieku kooperatīvs "Dzēse" ar 18,16% kapitāldaļu un kooperatīvs VAKS ar 9,66% uzņēmuma kapitāldaļu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana