Viedokļi

Šure: "Food Union" apvienošanās ar "Rīgas piensaimnieku" nāks par labu piena nozares konkurētspējai

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
02.06.2015

Ja tiktu noslēgts darījums par piena pārstrādes koncerna "Food Union" un SIA "Rīgas piensaimnieks" apvienošanos, tas nāktu par labu Latvijas ekonomiskajai un nozares konkurētspējai ārvalstu tirgos, aģentūrai LETA apgalvo Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa norāda, ka šādu uzņēmumu apvienošanās, konsolidējot visus spēkus, vairos konkurētspēju un nodrošinās iespēju veiksmīgi cīnīties ar citu valstu ražotājiem. Viņa arī neuzskata, ka šī apvienošanās ieviesīs kādas pārmaiņas Latvijas iekšējā tirgū.

"Šis darījums gan vēl ir jāvērtē Konkurences padomei (KP), taču nedomāju, ka tas kaut kādā veidā būtiski ietekmēs Latvijas iekšējo tirgu, jo, līdzīgi kā citās nozarēs, vienlīdz veiksmīgi līdzās var pastāvēt gan lielie, gan mazie ražotāji," uzskata Šure.

Kā ziņots, piena pārstrādes koncerna "Food Union" finansiālais partneris - starptautiskā privātā kapitāla investīciju grupa "Meridian Capital" - iegādāsies vienu no lielākajiem piena pārstrādātājiem Latvijā SIA "Rīgas piensaimnieks", lai, saņemot KP atļauju, veiktu abu uzņēmumu apvienošanu, aģentūrai LETA apstiprināja "Food Union" sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Mežgaile.

Aģentūrai LETA KP apstiprināja, ka ir saņemts "Food Union" un "Rīgas piensaimnieka" apvienošanās ziņojums un patlaban tiek vērtēta tā atbilstība prasībām. Ziņojums saņemts ceturtdien, 28.maijā. Vai ziņojums atbilst prasībām un ir atzīstams par pilnīgu, KP jāizvērtē piecu darba dienu laikā kopš 28.maija. Ja ziņojums neatbildīs prasībām, uzņēmumiem tas būs jāpapildina. Ja atbildīs, KP varēs sākt izpēti.

"Rīgas piensaimnieks" dibināts 1993.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 379 388 eiro. Uzņēmums ražo aptuveni 100 produktus, pazīstamākie ir biezpiena sieriņš "Kārums", kausētie sieri "Dzintars", saldējumi "Jungle Pop". Pagājušajā gadā uzņēmums strādāja ar 32,91 miljona eiro apgrozījumu salīdzinājumā ar 33,82 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmuma peļņa bija 680 196 eiro salīdzinājumā ar 744 270 eiro 2013.gadā. Kopš 2010.gada vienīgais uzņēmuma īpašnieks ir Kaimanu salās reģistrētais "DCEMF Holdings".

Andrejs Beshmeļņickis ir ukraiņu izcelsmes globālās pārtikas industrijas uzņēmējs. 2011.gadā viņš iegādājās divus lielākos piena pārstrādes uzņēmumus Latvijā - AS "Rīgas piena kombināts" un AS "Valmieras piens" - un apvienoja tos "Food Union" grupā.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā "Rīgas piena kombināts" paziņoja par Krievijas investora Sergeja Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

"Food Union" patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, pērn uzņēmuma provizoriskais apgrozījums bijis 125 miljoni eiro.

Kā informē Mežgaile, "Meridian Capital" ir starptautiska privātā kapitāla investīciju grupa, kas ir veikusi vairākas investīcijas piena pārstrādes uzņēmumos Krievijā un Baltijas valstīs un ir investējusi arī citos uzņēmumos. "Meridian Capital" finansēja "Unimilk" izveidi, kļūstot par Krievijas otro lielāko piena pārstrādes uzņēmumu. Vēlāk uzņēmums apvienojās ar "Danone" svaigo piena produktu nodaļu Krievijā, tādējādi kļūstot par nozīmīgāko piena pārstrādes uzņēmumu NVS reģionā. Patlaban "Meridian Capital" un tā partneriem pieder ievērojama daļa mazākuma akciju kopuzņēmumā "Danone-Unimilk". Pašlaik "Meridian Capital" atbalsta "Food Union" paplašināšanos Baltijas valstīs, kā arī NVS valstīs.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana