Viedokļi

Augiem uzsnigušais sniegs nekaitē

Ilze Rūtenberga-Bērziņa, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
28.12.2015

Gada nogalē Latviju pārklājusī sniega sega lauksaimniekiem problēmas neradīs, norāda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas eksperti.

“Kaitējums augļu kokiem rastos tādā gadījumā, ja no +6 grādiem gaisa temperatūra diennakts laikā pazeminātos līdz -20 grādiem. Pašlaik gaisa temperatūra samazinās pakāpeniski un visi augi ir ziemas miegā”, skaidroLLKC augkopības eksperts Māris Narvils.

Iedzīvotāju fiksēto narcišu ziedēšanu vai  koku piebriedušos pumpurus speciālists sauc par izņēmuma gadījumiem, kurus, visticamāk, veicinājusi šo augu atrašanās saules pusē. “Varbūt atsevišķi zari ar šādiem pumpuriem arī nosals, bet tādu nebūs daudz, turklāt to vietā pavasarī plauks citi. Protams, ja tulpes vai narcises uzplaukušas jau tagad, otrreiz šajā pavasarī tās vairs neziedēs, – tad ziedi gaidāmi vien 2017. gadā,” norāda M. Narvils.

Arī ziemāju sējumi, kuri, pateicoties siltajam ziemas sākumam, veiksmīgi iesakņojušies, pašlaik nav apdraudēti. 

Oskars Balodis, LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms:“Sausā vasara nodrošināja to, ka nelielais nokrišņu daudzums rudenī iesūcās tīrumos, nevis veidoja peļķes uz tiem. Tādējādi pašlaik nav lieka mitruma, kurš kailsala ietekmē varētu sasalt, bojājot ziemāju sakņu sistēmu. Sniegs uzsnidzis uz lekniem un spēcīgiem sējumiem, nodrošinot to labu pārziemošanu.”

Eksperti arī norāda, ka uzsnigušais sniegs laukiem ir sava veida glābiņš pirms meteorologu prognozētā lielā sala, jo 2013.-2014. gadā pirms šāda sala sniegs nebija un sējumus izpostīja kailsals. Tas lauksaimniekiem radīja ievērojamus zaudējumus, jo daudzus ziemāju laukus nācās pārsēt.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana