Viedokļi

"Zemnieku saeima" par aktualitātēm lauksaimniecības nozarē

Zemnieku Saeima (ZSA)
05.04.2016

Piektdien, 1.aprīlī notika biedrības “Zemnieku saeima" Valdes sēde. Valde diskutēja par aktualitātēm Latvijas reģionos, kā arī turpmākajiem piena nozares situācijas stabilizācijas pasākumiem.

Vēlreiz tika apstiprināts, ka Latvijas robežās vienlaikus var pastāvēt ļoti dažādi klimatiskie apstākļi. Kamēr Kurzemes dienvidu daļā un Zemgalē ir sākusies sēja, Latgales un Vidzemes laukus vietām vēl klāj sniegs. Diemžēl ir reģioni, kur sals ziemājus nav saudzējis. Visvairāk cietis ir rapsis Jēkabpils pusē, savukārt graudaugi, kā piemēru minot kviešus, ir pārziemojuši salīdzinoši veiksmīgi.

SIA “Gavsene" saimnieks Aigars Zadiņš no Dundagas stāsta, ka zeme ir pietiekami sausa un pākšaugu un auzu sēja ir sākusies. Ziemāji Kurzemē ir pārziemojuši labi. Tiesa, staltbriežu populācija kļūst arvien lielāka, un tie arī pēc sniega nokušanas turpina mieloties ar ziemājiem. Piena iepirkuma cena Dundagas pusē ir 21 eirocents par litru piena, kas tiek noturēta, pateicoties Dundagas pienotavas aktīvajam darbam vietējā tirgū.

Salacgrīvā ir sākti pirmssējas mēslošanas darbi, stāsta z/s “Rūķi" saimniece Ieva Alpa-Eizenberga. Ziemāji piejūras reģionā ir pārziemojuši labi, ko diemžēl nevar teikt par iekšzemes teritorijām, kur sējumi no aukstuma ir cietuši krietni vairāk, visizteiktāk - rapsis. Tuvojoties pavasarim, problēmas kā ik gadu sagādā gājputni, kuri posta gan zālājus, gan labības laukus. Piena iepirkuma cena šajā piejūras reģionā ir dažāda - sākot no 20 līdz pat 16 eirocentiem par litru piena.

Limbažu reģionā situācija uz lauka ir dažāda - vietām graudaugi pārziemojuši slikti, taču ir arī saimniecības, kurās ziema pārciesta labi, atzīst z/s “Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš. Diemžēl salīdzinoši liela daļa rapša sējumu nav pārziemojuši veiksmīgi. Aukstumu nav pārcietusi ne tikai pēc auga virszemes daļa, bet bojāti ir stādi kopumā.

Vidzemē vidienē - Valmierā pavasara sējas darbi vēl ir tikai gaidāmi. Šonedēļ lauksaimnieki varētu sākt minerālmēslu kaisīšanu. Pavasaris šajā reģionā ir ieildzis, dažviet vēl ir manāms sniegs, skaidro z/s “Brieži" saimnieks Juris Cīrulis. Piena iepirkuma cenas Valmieras apkārtnē ir salīdzinoši plašā amplitūdā.

Bauskas rajonā jau sākusies sēja. Arī šeit lieli gājputnu bari pamatīgi posta laukus, saka z/s “Vaidelotes" saimnieks Arnolds Jātnieks.

Jēkabpils saimniecības z/s “Laši" saimnieks Artūrs Akmens atzīst, ka kaimiņu saimniecībās abās Daugavas pusēs ziemas rapsis aukstumu nav pārcietis un būs jāpārsēj.

Latgales pusē darbi rit pilnā sparā, stāsta SIA “Reits" saimnieks Mārtiņš Trons - pirmā mēslošana jau ir sākta un sējas darbi tuvojas. Šajā pusē grūtības turpinās arī piensaimniekiem, kuriem par litru svaigpiena tiek maksāta gauži zema cena - 16 -18 eirocenti.

ZSA Valdes sēdē, balstoties uz domnīcas CERTUS un ZSA veiktajiem pētījumiem, tika iezīmēti tuvākie veicamie darbi piena nozares stabilizācijai. ZSA viennozīmīgi ir pārliecināta, ka ilgtermiņā ir svarīgi izmantot Latvijas resursus - zemi, zālājus un zināšanas, piena ražošanu Latvijā nevis samazinot, bet gan attīstot un padarot efektīvāku. Kā veicamos lielākos uzdevumus saimnieki norādīja kooperācijas stiprināšanu un zināšanu pārnesi. Valsts līmenī ZSA rosina investīcijas turpmāk atbalstīt tādā piena pārstrāde, kas spētu nodrošināt saražoto piena produktu konkurētspēju starptautiskos tirgos.

Savukārt krīzes pārvarēšanai saimniecību līmenī šobrīd svarīgi ir risināt saimniecību naudas plūsmas stabilizācijas jautājumus - nodokļu nomaksas grafiku saskaņošanu un pagarināšanu, tiešā atbalsta piešķiršanu, kā arī papildus valsts tiešā atbalsta nodrošināšanu pagājušā gada līmenī.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana