Viedokļi

"Zemnieku saeima": Šogad kulšanas darbi uzsākti pārsteidzoši agri

Līva Norkārkle, Zemnieku Saeima (ZSA)
12.07.2016

Šis gads lauksaimniekiem radīja kārtējos pārbaudījumus gan ar sala radītajiem zaudējumiem ziemā, gan izteikto sausuma periodu pavasarī. Par spīti dabas kaprīzēm, biedrības "Zemnieku saeima" lauksaimnieki 7.jūlijā uzsāka pirmos kulšanas darbus, kas ir salīdzinoši ļoti agri. Kā lauksaimniekiem veicās un kā prognozē jauno ražu, atbild "Zemnieku saeimas" biedri Latvijas reģionos.

Z/s "Lazdiņi" saimnieks un biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, Dobeles novads: "Šogad ražas novākšana ir uzsākta ļoti agri – pirmais kūlums Jaunpils pusē jau 7.jūlijā. Savukārt Dobeles pusē pirmie kulšanas darbi varētu sākties pēc 1-2 nedēļām. Pašreizējā situācija labības laukos ir laba, bet to nevar attiecināt uz visu Latviju, jo gan sals Vidzemē un Latgalē, gan sausums savu ietekmi ir atstājis. Jūnijs un jūlija sākums ir mitrs. Mēs ceram uz labiem laikapstākļiem ražas novākšanai augustā, lai ar kvalitatīviem graudiem kompensētu zemās graudu cenas pasaules tirgos."

SIA "Joži" un SIA "Pētertāles" saimniece Guna Sproģe, Jaunpils novads: "Pagājušās nedēļas ceturtdienā uzsākām ziemas miežu kulšanu. Lai arī 10-70% labības lauku pēc lielajām lietavām un krusas ir sakritušas veldrē, un kulšanas darbi sokas palēnāk, kopumā raža ir laba. Tāpat darbu ir uzsākusi graudu kalte, jo mitrums stāvošā labībā ir no 16-18%, savukārt labībai veldrē līdz 23%. Šogad jānokuļ 450 ha ziemas mieži, kas būs ļoti laba augsne tālāk ziemas rapša sēšanai. Ceram, ka laika apstākļi būs labvēlīgi lauksaimniekiem, un ražas novākšana ritēs raiti - bez lietavām."

Z/s "Lācīši" saimnieks Gints Gžibovskis, Gulbenes novads: "Arī mēs ražas novākšanu uzsākām 7.jūlijā ar zālāju sēklu kulšanu. Ziemājiem nelabvēlīgā ziema un pavasara sausums ražu ir ietekmējis, līdz ar to arī pirmajai kultajai pļavas auzenei ražība ir bijusi zemāka, kā plānots. Par pārējām kultūrām uzskatu, ka ir vēl pāragri spriest, tādēļ komentēt varēšu tikai tad, kad pilnā sparā būs sākti kulšanas darbi - jūlija beigās, augusta sākumā."

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana