Krāšņumam

Izstāde "Tomātu un veselības augu parāde"


25.08.2010, 11:00, Latvijas Dabas muzejā

Izstāde "Tomātu un veselības augu parāde"

No 25. augusta līdz 29. augustam visa uzmanība Latvijas Dabas muzejā tiks veltīta vienam dārzenim - tomātam. Izstādē būs iespēja aplūkot un salīdzināt vairāk nekā 200 dažādas tomātu šķirnes, tajā skaitā pasaulē mazākos tomātiņus sarkanā un dzeltenā krāsā, kā arī dažas neparastas un pasaulē reti sastopamas tomātu šķirnes.

Izstādi papildinās 20 paprikas šķirnes un dažādi ārstniecības augi.

Kā ierasts, izstādē piedalīsies Bražūnu ģimene no dārzniecības "Neslinko" Ķekavas pagastā, Edīte Seipule no Dundagas, kā arī Austra Zaļuma un Jevgēnija Skujeniece no Dobeles.

Sākotnēji tomāti tika uzskatīti par veselībai nevēlamiem un audzēti tika dekoratīviem nolūkiem. Mūsdienās ir zinātniski pierādīts, ka tomāti ir ne tikai nekaitīgi, bet pat ļoti veselīgi. Recepšu klāsts, kurās izmantojami tomāti, ir ļoti plašs un daudzveidīgs. Daudzu tautu ēdienkartē tie kļuvuši par ikdienišķu un pat neatņemamu sastāvdaļu, stāstīja Rožkalne.

Tomāti ir vieni no iecienītākajiem dārzeņiem, tie satur daudz vērtīgu vielu un tiem ir diētiskas īpašības. Pētījumi rāda, ka tomātos esošās vielas palīdz pret daudzām slimībām. Nogatavojušies tomāti satur arī laimes hormonu serotonīnu, kas sniedz cilvēkam labsajūtu un enerģiju. Pēc uzturzinātnieku ieteikumiem, cilvēkam gadā būtu jāpatērē vismaz 20 kilogrami tomātu.

Interesenti izstādē varēs aplūkot un novērtēt tomātu audzētāju šā gada veikumu, kā arī izmantot iespēju konsultēties ar tomātu audzētājiem un iegādāties tomātu un paprikas sēklas.



Atbildīgais
Latvijas Dabas muzejs sadarbībā ar Rīgas dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts"

Latvijas Dabas muzejs

x

Paroles atgadināšana