Viedokļi E-Polā

2010. gadā jāattīsta eksports un kooperācija

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
23.12.2009

Atbildot uz lauksaimnieku jautājumiem par to, kam jāpievērš vislielākā uzmanība 2010. gadā, zemkopības ministrs J.Dūklavs uzsvēra, ka vēl vairāk jāattīsta eksporta tirgi, jāveicina kooperatīvu attīstība. Ministrs norādīja, ka pozitīvas pazīmes vērojamas Krievijas tirgu apguvē, īpaši piena, gaļas un zivju sektoros. Turklāt darbs izvēršams lielajos tirdzniecības tīklos, kas Latvijā aizņem 40% sektora. Kā pozitīvu piemēru zemkopības ministrs minēja dārzeņu kooperatīvus, kuru produkcija aizvien plašāk ir lielveikalu plauktos.


2010. gadā jāattīsta eksports un kooperācija

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikšanās laikā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvjiem pārrunāja lauksaimniecības attīstību un ministrijas galvenos darbības virzienus nākamgad. Tāpat zemkopības ministrs lauksaimniekiem skaidroja gaidāmās izmaiņas atbalsta maksājumu shēmās, izstrādātos dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa kompensācijas variantus, kā arī citas aktualitātes, kas saistītas ar finansējumu un nodokļiem 2010. gadā.

Atbildot uz lauksaimnieku jautājumiem par to, kam jāpievērš vislielākā uzmanība 2010. gadā, J.Dūklavs uzsvēra, ka vēl vairāk jāattīsta  eksporta tirgi, jāveicina kooperatīvu attīstība. Ministrs norādīja, ka pozitīvas pazīmes vērojamas Krievijas tirgu apguvē, īpaši piena, gaļas un zivju sektoros. Turklāt darbs izvēršams lielajos tirdzniecības tīklos, kas Latvijā aizņem 40% sektora. Kā pozitīvu piemēru zemkopības ministrs minēja dārzeņu kooperatīvus, kuru produkcija aizvien plašāk ir lielveikalu plauktos.

Tāpat J.Dūklavs skaidroja, ka Zemkopības ministrija (ZM) veiks grozījumus Latvijas Lauku attīstības programmā 2007 – 2013. gadam (LAP) un veidos kredītfondu, lai palielinātu kredītresursu pieejamību projektu īstenošanā. Tādējādi lauksaimniekiem būs iespēja saņemt kredītus ar pazeminātiem kredītprocentiem lauku saimniecību modernizācijai, lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšanai,  atbalstam uzņēmumu radīšanai un attīstībai, kā arī tūrisma aktivitāšu veicināšanai.

Zemkopības ministrs arī norādīja, ka diskusijās par vienotā maksājuma (VM) shēmas ieviešanu ZM atbalsta šīs shēmas ieviešanu ar 2011. gadu, jo lauksaimniekiem saglabātos ienākumu atbalsts, kas ir līdzvērtīgs pašreiz saņemtajam tiešo maksājumu atbalsta apmēram vai daudz neatpaliek no tā. Tāpat tiks samazināts tiešo maksājumu atbalsta shēmu skaits, tādējādi samazinot administratīvo slogu lauksaimniekiem un atvieglojot administrēšanas procesu Lauku atbalsta dienestam (LAD). Izdevīgi VM shēmu ieviest ar 2011. gadu būtu arī tāpēc, ka vienotā platības maksājuma (VPM) shēma ir tikai pārejas shēma līdz 2013. gadam, kad VM saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem būtu jāievieš jebkurā gadījumā. Lauksaimnieki ar ministru arī detalizēti pārrunāja VM ieviešanas pozitīvos un negatīvos aspektus.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana