Viedokļi E-Polā

Komisāra kandidāts no Rumānijas solījis virzīt apstiprināšanai taisnīgāku lauksaimnieku atbalsta politiku

Lāsma Grundule, Leta-Nozare
18.01.2010

Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra kandidāts no Rumānijas Dacians Ciološs  eiroparlamentāriešu izjautāšanas laikā solījis virzīt apstiprināšanai taisnīgāku lauksaimnieku atbalsta politiku.

No Latvijas ievēlētā Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (PS) aģentūrai LETA sacīja, ka šāds solījums ir ļoti būtisks.

"Viņš plāno atteikties vēsturiski izveidotajiem nevienlīdzīgajiem atbalsta maksājumu līmeņiem dažādās dalībvalstīs. Līdzšinējā politika - vairāk atbalsta tiem, kas jau saņem vairāk, - ir jāmaina. Nākotnē atbalstam jābalstās uz skaidriem kritērijiem konkrētiem mērķiem," uzskata deputāte, kura arī sola uzstāt uz šādām izmaiņām.

Vienlaikus Kalniete norādīja, ka viņa no Ciološa nav dzirdējusi skaidru atbildi, uz kādiem kritērijiem nākotnē jābalstās atbalstam lauksaimniekiem. Tomēr tas esot saprotams, jo pašā Eiropas Komisijā un dalībvalstu starpā šajā jautājumā vēl gaidāmas karstas debates.

Tāpat Ciološs solījis iestāties par kopīgu un pienācīgi finansētu lauksaimniecības politiku. "Daži piedāvā ievērojami samazināt ES lauksaimniecības budžetu un to daļēji nacionalizēt, tas ir, pārvietot finansējumu uz dalībvalstu budžetiem pēc dalībvalstu ieskatiem. Ciološs šīs idejas noraida, un es atbalstu viņa nostāju," sacīja Kalniete.

Viņa teica, ka komisāra amata kandidāts plāno virzīt apstiprināšanai ideju par kopīgu Eiropas garantiju fondu lauksaimnieku ienākumu stabilizēšanai, lai nepadarītu Eiropu par cietoksni, kurā netiek ielaisti citu valstu ražojumi vai tirgus ir aizsargāts ar lielām subsīdijām, bet gan nodrošinātu zināmu ienākumu stabilitāti zemniekiem strauju tirgus pārmaiņu laikā.

"Viņš uzskata, ka tirdzniecības sarunās ar citām pasaules valstīm ES jau ir piekāpusies pietiekami daudz un nu ir laiks panākt piekāpšanos no citiem," sacīja Kalniete.

Kopumā deputāte uzskata, ka kandidāts pārzina savu jomu pamatīgi un uz jautājumiem ir atbildējis kompetenti un pārliecinoši.

Ciološs jau saņēmis visu politisko grupu atbalstu apstiprināšanai amatā.

Jau ziņots, ka EP par visu jaunās Eiropas Komisijas sastāvu balsos 26. janvārī.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana