Viedokļi E-Polā

EK varētu dot jaunas iespējas aitas gaļas ražotājiem

Agnese Krieviņa, AgroPols
11.02.2010

Agra Europe ziņo, ka Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra (FSA) apņēmusies veicināt izmaiņas ES likumdošanā, atļaujot ražot arī tādu žāvētu aitas gaļu, kam nav novilkta āda.

Žāvētas aitas, kam netiek novilkta āda, ir populāras vairākās Lielbritānijas etniskajās grupās, taču to ražošana cilvēku patēriņam ES ir aizliegta, jo higiēnas likumdošana noteic, ka bez ādas jābūt visām aitas ķermeņa daļām, izņemot galvu un kājas.

Aģentūras un Lielbritānijas gaļas nozares pārstāvju veiktā izpēte parādījusi, ka šādu gaļu drošā un higiēniskā veidā iespējams iegūt kautuvēs.

Savukārt Eiropas Komisijas pārstāvji norādījuši: ja šie pierādījumi būs pārliecinoši, ES higiēnas likumdošanā varētu tikt veiktas izmaiņas, atļaujot ražot šādu gaļu.

Nozares eksperti uzskata, ka, iecerei īstenojoties, aitu audzētājiem pavērtos jauna un potenciāli ienesīga tirgus iespējas. Tajā pašā laikā reālas izmaiņas likumdošanā tomēr tik ātri nav gaidāmas.

Tāpat aitu nozares ziņas vēsta, ka, pretstatā cūku un liellopu cenām, 2009. gada nogalē jēru gaļas cenas ES kāpušas, un kopumā 2009. gadā tās par 5% pārsniedza iepriekšējā gada līmeni. Savukārt Austrālijā šā gada janvārī fiksētas rekordaugstas aitu cenas, neraugoties uz dzīvnieku skaita pieaugumu par 30%. Visu kategoriju aitu gaļas cenas Austrālijā pat par 34% pārsniedza iepriekšējā gada līmeni. Augstās cenas tiek skaidrotas ar lielu interesi gan iekšējā, gan ārējos tirgos, īpaši uzsverot spēcīgo pieprasījumu Tuvajos Austrumos.

Līdzās Tuvajiem un Tālajiem Austrumiem, Lielbritānijas Velsas aitu audzētāji kā potenciālo izdevīgu šobrīd aplūko arī Ķīnu. Nozares pārstāvji uzsver, ka tieši Ķīnas tirgus paver milzīgas iespējas Velsas lauksaimniecības nozarei. Tikai aizvadītajos desmit gados vien gaļas patēriņš Ķīnā uz vienu iedzīvotāju palielinājies par 2 kg. Tādējādi šobrīd viens Ķīnas iedzīvotājs vidēji patērē 54 kg gaļas, turpretī viens iedzīvotājs Rietumeiropā - no 70 kg līdz 130 kg.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana