Viedokļi E-Polā

ES Lauksaimniecības komisārs Dačjans Čološs vēlas caurspīdīgu un godīgu KLP

Sarmīte Babāne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
15.02.2010

11. februārī COPA/COGECA prezidentūras sanāksmē bija uzaicināts piedalīties Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačjans Čološs (Dacian Ciolos). Vakar bija viņa pirmā darba diena komisāra amatā. Visi klātesošie COPA un COGECA prezidenti sveica Čološa kungu ar stāšanos amatā un lūdza stāstīt, par viņa priekšrocībām darbības laikā. Sanāksmē piedalījās vairāk nekā 60 organizāciju pārstāvji no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā LOSP Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne.


ES Lauksaimniecības komisārs Dačjans Čološs vēlas caurspīdīgu un godīgu KLP

11. februārī COPA/COGECA prezidentūras sanāksmē bija uzaicināts piedalīties Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačjans Čološs (Dacian Ciolos). Vakar bija viņa pirmā darba diena komisāra amatā. Visi klātesošie COPA un COGECA prezidenti sveica Čološa kungu ar stāšanos amatā un lūdza stāstīt, par viņa priekšrocībām darbības laikā. Sanāksmē piedalījās vairāk nekā 60 organizāciju pārstāvji no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā LOSP Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne.

Dačjans Čološs: "Man jau tagad visi jautā, ko es darīšu Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) labā. Neviens cilvēks viens pats neko nevar uzbūvēt vai nojaukt. Šobrīd es uzņemos lielu atbildību un varu, taču tas nav mans mērķis - strādāt individuāli. Esmu priecīgs būt šeit un runāt ar Jums visiem. KLP ir ne tikai lauksaimnieku politika, bet tā attiecas uz visu sabiedrību. Lauksaimniekiem pašiem ir daudz jamācās, kamēr izpratīs KLP pilnībā. Tagad mans galvenais uzdevums - atrast labāko risinājumu tam, kādai jābūt KLP. Uzskatu, ka liela uzmanība ir jāpievērš produktu kvalitātei. Lauksaimniecībā ir svarīga stabilitāte. Pirmkārt, tā ir pārtiku ražojoša nozare, bet tā sniedz daudz vairāk nekā tikai pārtiku, jo tā ir daudzfunkcionāla. Vēl jāsaprot, ka lauksaimniecības politiku nevar skatīt atsevišķi no citām ES politikām. Esam kopīgi uzbūvējuši Eiropu un mūsu darbībām jabūt pilnībā integrētām sabiedrības labuma gūšanai. Mums ir jārunā par produkcijas pieaugumu, nodarbinātības saglabāšanu un jaunu darba vietu radīšanu, kā arī pietiekoši liela uzmanība jāvelta zinātnei, lai attīstītu ražošanu."

Vēl Čološa kungs informēja, ka pavasarī būtu jāuzsāk publiskas debates par to, kam būtu jānotiek KLP pēc 2013. gada. Viņam, kā jaunajam komisāram vēl nebūs gatava sava stratēģija, bet tiks izskatītas esošās idejas. Nav iespējams rast pareizos risinājumus, ja netiek uzdoti pareizie jautājumi. Tāpat Komisārs aicināja KLP skatīt visaptverošā manierē. Tā kā aprīlī sāksies publiskās diskusijas, jūlijā varētu notikt plaša konference, kuras laikā tiktu runāts par paveikto un izvērtēto attiecībā uz KLP nākotni pēc 2013. gada. Čološa kungs vairākkārt uzsvēra, ka daudz vairāk nekā citām politikām, lauksaimniecībai vajag eiropeisku skatu nevis nacionālu pieeju, ir nepieciešams rast KLP instrumentus, kas rada stabilitāti un saglabā daudzveidību ražošanā.

Sarmīte Babāne, LOSP Briseles nodaļas vadītāja: "Pirmo reizi tiekoties ar jauno lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Dačjanu Čološu, man ir radies patīkams iespaids. Novērojot un klausoties komisāra atbildes, jāsaka, ka viņš ir atklāts, saprotošs un eiropeisks. Kad viņš tika iepazīstināts ar klātesošajiem, tika paziņots, ka viņš ir francūzis no Rumānijas, tad komisārs ar humora pieskaņu paziņoja, ka tagad viņš esot no Eiropas Savienības un tāpat arī visa viņa komanda, ar ko viņš kopā strādās."

COGECA prezidents Paolo Bruni izteica cerību, ka nākamajos 5 gados COPA/COGECA ar Eiropas Komisiju būs ļoti auglīga sadarbība. Viņš uzsvēra to, kāda ir kooperatīvu loma lauksaimniecībā un lauksaimniekiem: "Mums būtu jādara kaut kas daudz svarīgāks - jārod ceļš, lai zemnieki kļūtu stiprāki un stiprinātu savu pozīciju tirdzniecības ķēdēs. Kooperatīvi arī būtu jastiprina, lai iekarotu tirgu, gluži tāpat arī ražotāju grupas."

Kad pēc komisāra prezentācijas sekoja jautājumi, izskanēja arī veco ES dalībvalstu biedējošie un jauno ES dalībvalstu sen gaidītie jautājumi par maksājumu izlīdzināšanu, par situācijas līdzsvarošanu starp divām ES daļām. Komisārs atbildēja saudzīgi un neradīja negatīvu reakciju klātesošajos:

• Ir pārliecība, ka Eiropas Parlaments veiks izmaiņas;

• Galvenais, ka lauksaimniecībai un lauku attīstībai ir sava vieta gan 2013., gan arī 2020. gadā;

• Ir svarīgi izmantot nozaru pieeju jautājumu risināšanai. Ja runājam par konkurenci, tad jāpārliecinās, ka konkurences likumi strādā;

• Diemžēl šobrīd KLP tiek uztverts kā problēma nevis risinājums;

• Attiecībā uz tiešmaksājumiem, būtiski ir nodrošināt tiešmaksājumu caurspīdīgumu. Padarīt godīgu KLP un maksājumus. Es to nesaku tikai tāpēc, ka pats nāku no Rumānijas, jo man tur nav politisku ambīciju, es to saku, jo saprotu, ka šobrīd šī sistēma tāda nav;

• Politika jāveido stabila, godīga un darbojošās, jāmeklē labākie risinājumi."

Jautājums no jauno lauksaimnieku organizācijas CEJA: "Tikai 7% no zemniekiem ir gados jauni. Uz 2020. gadu jau varam prognozēt kādi būs demogrāfiskie radītāji lauksaimniecībā. Vai ļausiet mums iesaistīties politikas veidošanā? Mēs esam gatavi palīdzēt strādāt pie jautājumu risināšanas."

Čološa kungs: "Jums nav jāpārliecina mani, cik svarīgi ir jaunie cilvēki nozarē. Esmu visjaunākais komisārs starp visiem komisāriem, tas nozīmē, ka centīšos iesaistīt jaunus cilvēkus sev apkārt, es atbalstīšu un veidosim politiku tā, lai palielinātu jaunu cilvēku aktivitāti saimniekošanas uzsākšanai. Es ieteiktu CEJA ieņemt centrālu lomu KLP veidošanā. Šobrīd jaunieši, kas sāk saimniekot, ir ļoti drosmīgi, jo tas ir smags darbs."

Uz jautājumu par atbalstāmāko saimniekošanas modeli, vai tai jābūt uz tirgu orientētai saimniekošanai vai ģimenes saimniecībai, komisārs atbildēja, ka ES lauksaimniecība ir ļoti dažāda un tas arī ir jāstiprina un KLP jāizceļ visi saimniekošanas veidi.

Sanāksmes noslēgumā, kad bija atbildēts uz visiem jautājumiem, jaunais Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačjans Čološs izteica cerību un vēlmi cieši sadarboties ar COPA/COGECA, lai tiktu ņemts vērā lauksaimnieku viedoklis no visām ES valstīm.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana