Viedokļi E-Polā

EK komentārs par situāciju kviešu un miežu tirgos

Agnese Krieviņa, AgroPols
18.02.2010

Agra Europe ziņo, ka, saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) teikto, pašreizējā situācija miežu tirgū rada bažas. Tiek norādīts, ka kopš novembra intervencē jau iepirkts 3,1 milj. t miežu, taču, zinot, ka šobrīd krājumi tirgū ir ļoti augsti, intervences krājumi varētu turpināt pieaugt.

Pretstatā miežiem, intervencē šobrīd iepirkts ap 200 tūkst. t kviešu. Tomēr EK amatpersonas paredz, ka šie krājumi var ievērojami papildināties īsi pirms intervences iepirkuma termiņa beigām (31. maijs), ja vien graudu tirgotāji nebūs atraduši citas noieta iespējas.

Šobrīd gan miežu, gan arī kviešu iepirkšana intervencē nav limitēta, un to likme ir fiksēta - 101,31 EUR/t. Taču, kā to paredz 2008. gada “veselības pārbaudes” vienošanās, sākot ar nākamo tirdzniecības gadu (2010./2011.), miežu intervences apjoms noteikts nulles līmenī, bet kviešiem tas ir limitēts (3 milj. t, ko pārsniedzot, tiek piemērota solīšanas kārtība).

Pretstatā 2007. un 2008. gadā vērojamajam ierobežotajam piedāvājumam un augstajām cenām, šobrīd ES graudu tirgus ir piesātināts, ko radījuši divi labvēlīgu ražu gadi. Komisija joprojām cer, ka tirgotāji lielos graudu krājumus mēģinās pārdot pasaules tirgū, un uzsver, ka noslēgtie kviešu eksporta darījumi veido ap 11,2 milj. t.

Ja ES kviešu cenas turējušās virs pērnā gada līmeņa un arī virs intervences cenas, šobrīd veidojot ap 120 EUR/t, tad mieži maksā tikai ap 100 EUR/t, bet noslēgtie eksporta darījumi veido tikai 450 tūkst. t.

Tāpat informācijas avots ziņo, ka Francijas graudu ražotāju asociāciju AGPB pārstāvošie nozares eksperti atgādina, ka pašreizējais kviešu un miežu eksports atpaliek no šajā laikā ierastā līmeņa un brīdina, ka iekavēto būs grūti atgūt nākamajos mēnešos. Turklāt, ņemot vērā, ka Krievija vēlas samazināt savus graudu krājumus, ES graudu tirgotājiem būs vēl grūtāk atbrīvoties no lielajām rezervēm, jo konkurenci saasinās lētā Krievijas produkcija. Tas varētu dzēst jebkādus ieguvumus no nesenā eiro vērtības krišanās pret dolāru.

Kopumā nozares eksperti pauduši bažas par ES miežu ražotāju ilgtermiņa izredzēm, ņemot vērā iespējamās pastāvīgās grūtības sabalansēt piedāvājumu ar pieprasījumu, kā arī miežu intervences iepirkuma atcelšanu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana