Viedokļi E-Polā

Lauksaimniekiem nepieciešams «drošības tīkls»

Latvijas Avīze (LA)
03.06.2010

Laikrakstā "Latvijas Avīze" publicēti dažādu valstu pārstāvju viedokļi par to, kādai vajadzētu būt kopējai lauksaimniecības politikai.

Džūlija Harpuma, Francija: "Būtiski, lai ES lauksaimniecības politika atgrieztos pie tiem principiem, ar kādiem tā tika radīta, – nodrošināt pastāvīgas un drošas pārtikas piegādes ES valstu iedzīvotājiem. Šis mērķis jānodrošina, neskatoties uz izmaksām, ko tas prasa. Puse no ES budžeta ir maza cena, ko sabiedrība var maksāt, lai būtu pārtikusi. Mēs esam tas, ko mēs ēdam. Mums ir nepieciešams ēst mūsu pašu pārtiku, nevis to, ko ieved no Čīles un Peru vai jebkuras citas trešās valsts."

Mariana Sikora, Polija: "Ir nepieciešams atteikties no pašreizējās pieejas, kad valsts tiešo maksājumu aploksne tiek veidota, balstoties uz vēsturiskajiem ražošanas kritērijiem. Ir jānosaka jauna kārtība, kur tiešo maksājumu aploksni nosaka, ņemot vērā aramzemes platību un iekļaujot tajā nepieciešamo finansējumu vides aizsardzības prasību nodrošināšanai, kā arī atbalstu saimniekošanai nelabvēlīgos apstākļos. KLP jāiekļauj atbalsts tirgus intervences pasākumiem, nodrošinot "drošības tīklu" lauksaimniekiem. Īpaši svarīgi ir efektīvi tirgus stabilizācijas instrumenti, kas nozīmīgi lielākajai daļai vidējo un mazo saimniecību, kam ir ierobežotas iespējas pārvarēt krīzes situācijas."

Gabriels Falkons Trenzado, Spānija: "KLP ir nepieciešami efektīvāki un elastīgāki finanšu instrumenti, kas samazinātu cenu nepastāvīgo raksturu pārtikas nozarē. Jāpanāk godīgāka ienākumu sadale pārtikas ķēdē. Aktīvāk jāatbalsta lauksaimniecības kooperatīvu vai ražotāju organizācijas."

Pīters Volters, Vācija: " KLP reformas uzdevums ir vienkāršot noteikumus lauksaimniecībā, mazināt birokrātiju, vienlīdzīgi sadalīt subsīdijas. Stabilizēt iepirkumu cenas ar intervences pasākumiem. Lauksaimniecības subsīdijas jāsamazina ilgtermiņā (10 gadu laikā), no ES budžeta apmaksājot tikai izdevumus, kas nepieciešami sabiedriskā labuma nodrošināšanai."

Sarmīte Babāne, Latvija, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome: "KLP reformas rezultātā jāpanāk optimizēta maksājumu sistēma visās ES dalībvalstīs, kas tiktu veidota atbilstoši dalībvalstu īpatnībām, klimata izmaiņām un citiem nozīmīgiem faktoriem. Jānodrošina vienāda pieeja visu valstu ražotājiem, kas vēlas darboties vienotajā ES tirgū, neveidojot kroplīgu konkurenci starp dalībvalstīm."

Liliana Mangeaca, Rumānija: "Nākotnes KLP ir jābūt ilgtspējīgai un taisnīga rakstura. Tagadējā KLP būtu jāreformē, lai izvairītos no pašreizējās negodīgās konkurences, kā tas ir tagad. Sabiedrības cerības varētu izpildīt, nodrošinot vienādas subsīdijas visām dalībvalstīm."

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana