Viedokļi E-Polā

Galvenie protestētāji – miljonāri

Madara Fridrihsone, Diena
06.07.2010

Laikrakstā "Diena" publicēta neliela intervija ar bijušo zemkopības ministru Mārtiņu Rozi (ZZS).

Zemnieku saeima jūsu atkāpšanos no zemkopības ministra amata atzina par 2009. gada notikumu lauksaimniecībā. Jūs piekrītat šim vērtējumam un neuzskatāt, ka tas ir signāls, ka Saeimas vēlēšanās kandidēt vairs nevajadzētu?

Nu, skatījumi jau var būs dažādi. Ja mēs paskatāmies, kas tad ir mainījies nozarē pēc manas atkāpšanās, es teiktu, ka nekas jau nav mainījies. Pavisam cita lieta ir, ka cilvēki ir uzlikuši rozā brilles un izliekas, ka ir labāk. Viņi jau neatzīs, ka tā bija miljonāru protesta akcija, kurā tika iesaistīti arī mazāk turīgie zemnieki, kuri tagad kož pirkstos.

Kāda ir jūsu personiskā atbildība par cukura ražošanas pārtraukšanu Latvijā?

Atbildība, protams, ir. Bet katrā ziņā, pirmkārt, tā ir nozares atbildība, rūpnīcu vadības, īpašnieku atbildība. Ja mēs paskatāmies, mēs te varētu runāt par daudzām nozarēm. Kur ir VEF radio rūpnīca, kur ir RAF mikroautobusu rūpnīca, kur ir Liepājas ratiņu rūpnīca un vēl daudzas, daudzas citas? Šī ir vienīgā nozare, kurai tika panākts, ka tiek arī kompensēta ražošanas pārtraukšana gan pilsētām, gan ražotājiem, gan īpašniekiem, gan arī strādājošajiem. Turklāt, ja mēs atgriežamies atpakaļ dažus gadus vecā vēsturē, tad Jelgavā cukurfabrika bija viens no lielākajiem piesārņotājiem. Godīgi sakot, Lielupe vēl daudzus gadus neatgūsies no tā, ko Jelgavas cukurfabrika ir sastrādājusi.

Jebkurā gadījumā ekonomiskie skaitļi rādīja to, ka reālu iespēju saglabāt cukura ražošanu Latvijā nav un tas varētu būt tikai demagoģisks sauklis, kas, protams, tiks izmantots arī šajās vēlēšanās. Reāla seguma tam nav. Mēs visi tajā laikā maksājām ļoti lielas naudas, lai atsevišķi cilvēki varētu iedzīvoties ar saukli, ka tas ir Latvijas cukurs.

Jūsu laikā no Zemkopības ministrijas budžeta tika piešķirtas lielas naudas summas dažādu pasākumu atbalstam. Jūsuprāt, naudas piešķiršana dažādiem svētkiem un ballēm no ministrijas budžeta ir korekta prakse?

Ir pasākumi, kuri ir nepieciešami nozares atzīmēšanai un veicināšanai. Tādi pasākumi arī ir tikuši finansēti, turklāt tas notika ļoti caurredzami. To ir atzinusi gan Valsts kontrole, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, gan Finanšu ministrija. Šeit nekādu nelikumību pat gribēdami jūs nevarēsiet atrast!

Ja man būtu iespēja atgriezties zemkopības ministra amatā, vienīgais, ko es mainītu, būtu attieksme pret kompromisiem. Es vairs nemēģinātu atrast kompromisus ar dažiem, kā es to savulaik darīju.

Diena

x

Paroles atgadināšana