Viedokļi E-Polā

Zemnieku saeima: Atvieglojumi no Eiropas ievestai rapšu sēklu eļļai dramatiski ietekmēs nozari

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
06.08.2010

Akcīzes nodokļa atvieglojumi, kas tiks piemēroti rapšu sēklu eļļai un un biodīzeļdegvielai, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas un tiks ievesta no Eiropas Savienības dalībvalstīm, dramatiski ietekmēs vietējos uzņēmējus, uzskata biedrības "Zemnieku saeima" valdes locekle Maira Dzelzkalēja.

Kā ziņots, 5. augustā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts grozījums noteikumos par bioproduktus saturošas degvielas aprites kārtību (sk. rakstu). Grozījums paredz, ka turpmāk akcīzes nodokļa atvieglojumu - samazinātu akcīzes nodokļa likmi jeb 0% likmi - piemēros arī rapšu sēklu eļļai un biodīzeļdegvielai, kas pilnībā iegūta no rapšu sēklu eļļas un kas tiks ievesta no Eiropas Savienības dalībvalstīm.

"Kategoriski iebilstam pret šādām noteikumu izmaiņām. Pagājušā gada nogalē, pieņemot noteikumus, ka atvieglojumi attieksies uz degvielu, kas jaukta Latvijā, tika dots starts jaunai ražošanai, uzņēmēji investēja iekārtās un ražotnēs, rēķinoties ar šādu atbalsta politiku. Ja šādi noteikumi nebūtu tikuši pieņemti, uzņēmēji būtu plānojuši savas ražotnes, orientējoties uz ārējiem tirgiem, nevis vietējo tirgu," sacīja M. Dzelzkalēja.

Viņa norādīja, ka, attiecinot nodokļa atvieglojumus arī uz ievesto degvielu, tiks atbalstīta nevis vietējā ražošana, eļļas augu audzēšana un pārstrāde, bet arī trešās pasaules valstis, kurās eļļa tiek iegūta, audzējot ģenētiski modificētus augus un izcērtot lietus mežus, tā būtiski degradējot apkārtējo vidi.

"Ir jāatrod risinājums pārejas noteikumiem, kas ļautu uzņēmējiem kaut daļēji atpelnīt veiktās investīcijas, kā arī jāaktualizē Eiropas Savienības līmenī diskusija par degvielai pievienojamo bioproduktu izcelsmes izsekojamību un ražošanas ilgtspēju. Šis gadījums kārtējo reizi norāda, cik ļoti neprognozējama ir valsts politika un cik viegli ar vienu lēmumu ir ietekmēt veselu industriju," rezumēja M. Dzelzkalēja.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana