Viedokļi E-Polā

ZSA un LLKA par jaunās valdības deklarāciju

Ilze Vabole, AgroPols
03.11.2010

Biznesa portāls "Nozare.lv" noskaidrojis lielāko lauksaimniecības organizāciju pārstāvju viedokli par topošās valdības deklarāciju.

Lauksaimnieki ir apmierināti ar dialogu, kas sācis veidoties ar politisko eliti, jo jaunās valdības deklarācijā atspoguļotas prioritātes, par kurām diskutēts pirms vēlēšanām, norādīja biedrības "Zemnieku saeima" (ZSA) priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"Esam gandarīti, ka politiķi tiešām izprot lauksaimniecības attīstības perspektīvas un nepieciešamību cieši sadarboties ar nevalstiskajām organizācijām un konsultēties ar tām. Topošā deklarācija, protams, ir tikai sākums spraigam darba posmam, taču esam pārliecināti, ka sadarbība, kas aizsākta, turpināsies un rezultāti neizpaliks," sacīja Dzelzkalēja.

Viņa akcentēja, ka patlaban īpaši svarīgs ir politiķu atbalsts un aktīva rīcība, lai panāktu vienlīdzīgākus tiešos maksājumus Briselē: "Ļoti būtiski, ka topošā valdība deklarācijā sola aizstāvēt lauksaimniecības, meža, zivsaimniecības un pārtikas nozaru intereses Eiropas fondu atbalsta programmās, nodrošinot šo nozaru attīstību un mazās infrastruktūras, īpaši lauku ceļu, sakārtošanu lauku teritorijās."

Kā nozīmīgu solījumu ZSA vadītāja vērtē deklarācijā pausto apņemšanos veicināt kredītresursu pieejamību, kā arī sekmēt Latvijā ražotu pārtikas produktu patēriņu, īpašu uzmanību pievēršot nišas produktu, kā arī importu aizstājošu produktu ražošanai.

"Tikpat svarīga ir arī deklarācijā minētā visu līmeņu izglītības attīstība, īpašu uzmanību pievēršot profesionālajai izglītībai, kas atbilst mūsdienīgas, efektīvas un ilgtspējīgas lauksaimniecības vajadzībām," atzina Dzelzkalēja.

Jaunās valdības deklarācijas būtiskākais punkts ir paredzētais atbalsts mazo un vidējo uzņēmumu kooperācijai, norādīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Viņš atzina, ka lauksaimniecības, pārtikas nozares, meža nozares, zivsaimniecības attīstības jomā pats būtiskākais ir punkts, kas paredz, ka valdība atbalstīs mazo un vidējo uzņēmumu kooperāciju, veicinot efektīvu ražošanu, pārstrādes uzņēmumu dibināšanu un produkcijas realizāciju.

"Šis būtu jāmin kā pirmais un pats galvenais deklarācijas punkts, jo uz kooperācijas bāzes būtu jāorganizē visu lauksaimniecības nozaru attīstība," akcentēja Jansons.

Viņaprāt, neesot pārliecības par deklarācijā minēto punktu attiecībā uz lauku ceļu sakārtošanu. "Lauku ceļi ir katastrofālā stāvoklī, un tas nevienam nav jaunums, taču, neskatoties uz to, nav jūtamas īpašas darbības no valsts puses, lai situāciju mainītu. Nedomāju, ka kaut kas būtiski mainīsies tuvākajā laikā," sacīja Jansons.

Jaunā valdība savā deklarācijā apņēmusies panākt vienlīdzīgākus Eiropas atbalsta maksājumus zemniekiem, kā arī akcentēt eksporta un vietējo pārtikas produktu patēriņa veicināšanu, uzsvērts Valda Dombrovska (JL) jaunveidojamās valdības deklarācijā par Ministru kabineta iecerēto darbību, kura iesniegta Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Lauksaimniecības nozarei, kurai topošās valdības deklarācijā atvēlēta pēdējā vieta, kā prioritāte minēta izdevīgāku un vienlīdzīgāku Eiropas Savienības atbalsta maksājumu panākšana pēc 2013. gada. Tāpat tiek solīts sekmēt Latvijas lauksaimniecības, pārtikas, meža un zivju produktu eksportu, veicināt Latvijā ražotu pārtikas produktu patēriņu, īpašu uzmanību pievēršot bioloģisko un nišas produktu, kā arī importu aizstājošu produktu ražošanai, kā arī minēta virkne citu lauksaimniecību atbalstošu pasākumu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana