Viedokļi E-Polā

LOSP: Valdības deklarācijas vērtējums

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
04.11.2010

Iepazīstoties ar vakar, 3. novembrī, parakstīto valdības deklarāciju, LOSP secināja, ka kopumā tajā ir iekļauti lauksaimniekiem aktuālie jautājumi un problēmu risinājumi.

Pozitīvi vērtējama jaunās valdības apņemšanās panākt vienlīdzīgus Eiropas atbalsta maksājumus, vietējās produkcijas patēriņa veicināšana, īpašu uzmanību pievēršot bioloģisko un nišas produktu kā arī importu aizstājošu produktu ražošanai. Eiropas Savienības (ES) finansējuma un valsts atbalsta programmu pilnīga izmantošana, tādējādi daudzpusīgi veicinot lauksaimniecības attīstību ir vērtējama kā solis uz priekšu, lai attīstītu un sakārtotu lauku vides infrastruktūru. Tāpat pozitīvi vērtējami valdības noteiktie mērķi veicinot kredītresursu un valsts garantiju pieejamību ES finansēto projektu īstenošanai.

LOSP iesaka valdībai veidot vienotu valstisku skatījumu par lauku teritoriju attīstību un mijiedarbību ar pilsētām, jo valdība apņemas strādāt un valdības deklarācijā ir izklāstīti galvenie politikas principi nozaru griezumā. LOSP uzskata, ka joprojām ir neatrisināts jautājums par lauku teritoriju apdzīvotību, tāpēc LOSP aicina valdību īpaši pievērst uzmanību nozaru politiku skatot kompleksi, veicinot un saglabājot ekonomisko aktivitāti un apdzīvotību laukos. Tāpat nozīmīgi un risināmi ir arī citi deklarācijā minētie jautājumi, bet tā kā viens no punktiem paredz arī nozaru nevalstisko organizāciju līdzdalības veicināšanu lēmumu pieņemšanas procesā, tad aktualizējot minētos jautājumus ir cerība panākt arī daudzu mazu un deklarācijā neminētu jautājumu virzību uz atrisinājumu.

Jānis Bērziņš, LOSP valdes loceklis: “Lauki nav tikai lauksaimniecība, tāpēc risinot lauku teritoriju problēmas ir jāpiesaista ne tikai Zemkopības ministrija, bet arī citu nozaru ministrijas. Svarīgi ir panākt infrastruktūras attīstību un pakalpojumu pieejamību lauku teritorijās, jo pretējā gadījumā, kurš būs ieinteresēts dzīvot laukos, ja nav pieejami paši elementārākie pakalpojumi. Nepieciešams noteikt, ka risināmie jautājumi ir visas valdības problēma, nevis tikai konkrētu partiju vadīto ministriju problēma. Lauki ir vairāku ministriju jautājums, jo visu nevar mērīt ar vienu mērlenti, jo problēmas laukos no problēmām pilsētās ir atšķirīgas. Situāciju ar vietējās pārtikas produkcijas realizācijas apjomiem, būtiski risinātu samazināta pievienotās vērtības nodokļa likme pārtikas produkcijai, kā tas jau ir noteikts vairākās ES dalībvalstīs, līdz ar to mums nevajadzētu tik daudz pārtikas produktu ievest no ārvalstīm, jo vietējā produkcija būtu konkurētspējīga ar ievesto produkciju. Līdz šim nekur netiek minēts par sadzīves apstākļiem laukos, līdz ar to nepieciešams noteikt daudz konkrētāku sarunu par risināmajām problēmām.”

Mārtiņš Cimermanis, LOSP valdes loceklis, Latvijas Zemnieku federācija (LZF):“ Deklarācijā joprojām pastāv ārkārtīgi nozarisks sadalījums pa atbildības sfērām, nav vienota valstiska redzējuma par lauku teritoriju attīstības perspektīvām un lauku mijiedarbību ar pilsētām. Nav skaidri saprotami valsts attīstības scenāriji, prioritātes un īpaši atbalstāmās nozares. Vai lauksaimniecība, pārtikas rūpniecība un mežsaimniecība, nozares, kuras ir pašreizējie eksporta līderi tiks īpaši stimulētas. Deklarācijā nav pieminēts kā tiks risināta nodarbinātības problēma lauku teritorijās. Ir skumji, ka lauku tēma nav izcelta kā prioritāra lieta "nacionālās identitātes" saglabāšanai Latvijas laukos. Ir skumji redzēt, ka lauku infrastruktūras attīstības programma un lauku internetizācija nav aktuālas un vajadzīgas, nemaz nerunājot par lauku novecošanas problēmu risināšanu un jauniešu saglabāšanu laukos. LZF iestājas par vienlīdzīgu attieksmi pret visiem lauku uzņēmējiem, neatkarīgi no viņa saimnieciskās darbības apjoma un formas, tāpēc arī iestājamies par līdzsvarotu attīstības politiku laukos, neradot īpašas priekšrocības kādai no ražotāju grupām.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana