Viedokļi E-Polā

EM: Biodegvielas nozari varētu atbalstīt, kāpinot obligāto piejaukumu un ar akcīzes nodokļa atvieglojumiem

Raivis Spalvēns, Leta
23.05.2011

Ekonomikas ministrija (EM) ir izstrādājusi koncepciju, kā turpmāk sniegt atbalstu biodegvielas nozarei, un viens no atbalsta variantiem ir kāpināt obligāto biodegvielas piejaukumu degvielā, tāpat pastāv citi atbalsta veidi, piemēram, akcīzes nodokļa atvieglojumi, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina EM Enerģētikas departamenta direktora vietnieks Kristaps Stepanovs.

Tomēr detalizētāk runāt par atbalsta mehānismiem un apjomiem nozarei EM sola pēc Biodegvielas konsultatīvās padomes sēdēs, kas notiks šā gada 2. jūnijā, kurā tiks uzklausīti visu biodegvielas ražošanas un izmantošanas procesā iesaistīto viedokļi. Pēc tam šie argumenti tiks prezentēti Saeimā.

Stepanovs stāstīja, ka Biodegvielas konsultatīvajā padomē piedalīsies ekonomikas ministrs Artis Kampars (V), degvielas ražotāji un tirgotāji, kā arī aicināti Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvji.

Viņš stāstīja, ka grozījumus Biodegvielas likumā bija paredzēts skatīt šonedēļ Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, tomēr pēc EM iniciatīvas šī jautājuma skatīšana tika atlikta uz jūniju. Stepanovs šādu lēmumu pamatoja ar ministrijas vēlmi pirms grozījumu izskatīšanas Saeimā konsultēties ar nozares pārstāvjiem.

"Nozare piecus gadus ir strādājusi ar valsts atbalstu, bet mērķi nav sasniegti, tāpēc ir jāspriež par to, kā tālāk veicināt biodegvielas izmantošanu valstī, lai sasniegtu Eiropas Savienības mērķi, ka līdz 2020.gadam 40% no kopējā enerģijas patēriņa ir atjaunojamie energoresursi, bet 10% ir šo resursu izmantošana transportā," stāstīja EM pārstāvis.

Jau ziņots, ka biodegvielas ražotāji nespēj efektīvi plānot savu biznesu un izmantot savus resursus, līdz ar to bez valsts atbalsta nav konkurētspējīgi, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāve Ilze Meržvinska.

"Pateicoties kopumā vairāk nekā 67 miljonu latu lielam atbalstam, pēdējo četru gadu laikā uzbūvētas tirgus pieprasījumam neatbilstošas ražotnes, kas strādā tikai ar 50% jaudu. Laikā, kad šīs ražotnes saņēma valsts atbalstu, tās kavēja norēķinus ar izejvielu piegādātājiem - graudu audzētājiem. Nereti atrunas bija, ka ražotājam nepietiek līdzekļu, lai norēķinātos ar izejvielas piegādātāju, jo vēl nav samaksāts valsts tiešais atbalsts. Šāds arguments tikai pierāda, ka ražotāji nespēj efektīvi plānot un izmantot savus resursus un bez valsts atbalsta nav konkurētspējīgi," sacīja Meržvinska.

LLKA uzskata, ka biodegvielas ražotājiem valsts atbalsts nav nepieciešams, jo tas kropļojot tirgu. Tā vietā asociācija iesaka vienmērīgi atbalstīt visus biodegvielas ražošanas posmus.

"Lai sasniegtu biodegvielas izmantošanas nepieciešamo īpatsvaru - 10% transportā 2020.gadā -, ir jānodrošina visu biodegvielas ražošanas un izmantošanas procesā Latvijā iesaistīto posmu attīstība. Tātad - izejvielu ražotājs, biodegvielas ražotājs, tirgotājs, transporta sektors u.c. Ja valsts tiešām vēlas sasniegt šos mērķus, kāpēc parādās informācija tikai par viena ķēdes posma atbalstīšanu no valsts puses, bet netiek plānots atbalsts visiem šajā procesā iesaistītajiem posmiem?" jautāja LLKA pārstāve.

Tikmēr Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācijas prezidents Daumants Znatnajs norādīja, ka lauksaimnieku ierosinājums pārskatīt valsts tiešā atbalsta nepieciešamību biodegvielas ražotājiem nav ekonomiski pamatots, kā arī notiekot asociācijai aiz muguras.

"Vēlamies saņemt konkrētu ekonomisku pamatojumu nozares pastāvēšanai bez ikgadējā valsts atbalsta. Ceram, ka šī iniciatīva nav atsevišķu biznesa interešu lobēšana vai slēptu motīvu vadīta. Tajā pat laikā ir neizprotams, kādēļ likumdošanas izmaiņas tiek iniciētas slepus un tieši patlaban, kad darbu vēl pat nav sākusi Biodegvielas konsultatīvā padome, kura tikai 2.jūnijā plāno pirmo reizi sanākt kopā, lai sāktu diskusiju par tālāku valsts atbalstu nozarei. Ja lauksaimnieku organizācijas patiešām vēlas iedziļināties šajā jautājumā, aicinām tās deleģēt savus pārstāvjus dalībai Biodegvielas konsultatīvajā padomē. Lai izslēgtu tālākas spekulācijas, aicinām arī atbildīgās valsts institūcijas un politiķus biodegvielas nozarei saistošu jautājumus deleģēt Biodegvielas konsultatīvajai padomei," sacīja Znatnajs.

Leta

x

Paroles atgadināšana