Viedokļi E-Polā

Nevalstisko lauksaimnieku organizāciju viedokļi par jauno Latvijas prezidentu

Ilze Vabole, AgroPols
03.06.2011

"Zemnieku saeima" no jaunā prezidenta gaida aktīvu Latvijas zemnieku interešu aizstāvību Briselē

Lauksaimnieku biedrība "Zemnieku saeima" no jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa (ZZS) cer sagaidīt aktīvu Latvijas zemnieku interešu aizstāvību Eiropas Savienībā, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja organizācijas valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Esot Saeimas deputāts, Bērziņa kungs aktīvi interesējās par lauksaimniecību un Kopējās lauksaimniecības politiku Eiropas Savienībā. Tāpat viņš uzklausīja "Zemnieku saeimas" viedokli par Latvijas pozīciju saistībā ar kopējās lauksaimniecības politikas reformu pēc 2013. gada.Tādēļ Latvijas lauksaimnieki patlaban vairāk nekā jebkad arī no jaunievēlētā prezidenta gaida aktīvu Latvijas lauksaimnieku interešu aizstāvību lauksaimniecības politikas reformas pēc 2013. gada virzības kontekstā," sacīja Lazdiņš.

"Latvijas lauksaimnieki kopš iestāšanās brīža Eiropas Savienībā bijuši diskriminētā stāvoklī, saņemot viszemākos maksājumus - apmēram 60 latus par hektāru. Šis gads ir ļoti būtisks un noteiks Latvijas lauksaimniecības nākotni turpmākiem 10 līdz 20 gadiem, tādēļ ļoti sagaidām, ka prezidents aktīvi iesaistīsies cīņā par Latvijas interesēm," norādīja "Zemnieku saeimas" vadītājs.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome cer uz jaunā prezidenta atbalstu nozarei

Zemnieki cer uz jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa (ZZS) izpratni lauksaimniecības jautājumos, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

"Par jaunievēlētā valsts prezidenta atbilstību amatam varēsim spriest, kad tiks pieņemti pirmie lēmumi un paveikti darbi, ar ko būtu mierā visa sabiedrība. Galvenais no mūsu puses ir, lai jaunais prezidents paustu atbalstu lauksaimniecībai un lauksaimniekiem, kā arī saprastu šīs nozares kā primārās ražojošās nozares būtisko lomu valsts tautsaimniecības attīstībā," sacīja Treibergs.

LOSP vadītājs izteica pārliecību, ka Bērziņa līdzšinējā darbība Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā ir bijusi lietderīga un devusi pieredzi un izpratni par lauksaimniecības būtisko lomu valsts ekonomikas attīstībā.

Lauku tūrisma asociācija sašutusi par jaunā prezidenta ievēlēšanu

Ņemot vērā medijos izskanējušos informāciju par iespējamo Eiropas Savienības fondu līdzekļu nelietderīgo izlietošanu jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa (ZZS) īpašumā, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" ir sašutusi par viņa ievēlēšanu amatā, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja asociācijas prezidente Asnāte Ziemele.

"Medijos izskanējusī informācija par Bērziņa iespējamo Eiropas Savienības fondu naudas līdzekļu ielietošanu, lai uzbūvētu savā īpašumā aktīvās atpūtas kompleksu, kas, visticamāk, nekad nav tā arī strādājis, mani aizskar. Toreiz ļoti cīnījāmies par šo fondu naudu un žurnālisti sekoja katram izlietotajam santīmam. Šāda veida ziņas met ēnu uz visiem lauku tūrisma uzņēmējiem, un, kamēr žurnālistu atklātā informācija nav pārbaudīta, pret Bērziņu man nav cieņas kā pret prezidentu," sacīja Ziemele.

Viņa atzīst, ka arī skandāls, kas bija saistīts ar Valsts prezidenta Valda Zatlera ārsta darbību, nav bijis glaimojošs, taču Eiropas Savienības līdzekļu izšķērdēšana esot nepieļaujama un prezidenta līmenī šādām lielā nevajadzētu būt.

Viņa arī norāda, ka Zatlera darbu līdz šim vērtē pozitīvi. "Viņam nekad nebija grūti izrauties uz laukiem, un visi zināja, kur viņš devies un ko apskatījis. Tas veicināja arī citu interesi par lauku tūrismu," sacīja Ziemele.

Kā ziņots, bijušā baņķiera, jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa bērniem Drabešu pagastā pieder īpašums, kas oficiāli skaitās aktīvās atpūtas komplekss, taču vairāk atgādina privātmāju, kas nav atrodama nevienā publiskajā datubāzē un pretēji uzņēmuma gada pārskatā regulāri ierakstītajam acīmredzami necenšas piesaistīt apmeklētājus, rakstīja portāls "Pietiek.com".

Portāls norāda, ka tas nebūtu nekas īpašs, ja ne fakts, ka 2004.-2005. gadā šis uzņēmums no Lauku atbalsta dienesta saņēmis līdzekļus ''aktīvās atpūtas kompleksa celtniecībai''. Turklāt prezidenta amata kandidāts nevar aizbildināties, ka par šo faktu nav zinājis, - ''aktīvās atpūtas komplekss'' atrodas uz viņam piederoša zemesgabala. Ņemot vērā, ka jaunatklātie fakti liecina par iespējamu līdzekļu izkrāpšanu personiskām vajadzībām, "Pietiek.com'' jau vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā.

Bērziņu ģimenes uzņēmums nav uzskatījis par vajadzīgu ievietot savu piedāvājumu ne asociācijas "Lauku ceļotājs'' portālā, kurā kopumā ir 84 dažādi aktīvās atpūtas piedāvājumi, ne citās ārpusrīgas atpūtai veltītās datubāzēs.

Kā rakstīja portāls "Pietiek.com", nav pamata apšaubīt to, ka par minētajiem faktiem pilnībā ir lietas kursā arī pašreizējais Valsts prezidenta posteņa kandidāts: kā rāda Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata, uzņēmums ''Kājiņas B" zemesgabalu, uz kura atrodas kopumā trīs 2005. gadā ekspluatācijā nodotas ēkas (un ne vārda par kādām atrakciju u.tml. būvēm), nomā no paša Andra Bērziņa.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana