Viedokļi E-Polā

Lauksaimnieki atzīst: Latvijas prezidentam ir izpratne par lauku problēmām

Aija Zariņa, AgroPols
16.09.2011

Lielāko Latvijas lauksaimniecības organizāciju pārstāvji 15. septembrī tikās ar prezidentu Andri Bērziņu, kā arī zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS), lai pārrunātu būtiskākos jautājumus saistībā ar Latvijas lauksaimniecības politikas attīstību un īpaši - Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni pēc 2013. gada.

Diskusijā piedalījās Dūklavs, Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze, Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks Armands Eberhards, Treibergs, "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, Jansons, Norkārklis, Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Balode un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits.

Tikšanās laikā prezidents zemniekiem solīja personīgi piedalīties sarunās ar Eiropas Komisijas un ES vadošajām amatpersonām, lai aizstāvētu Latvijas lauksaimnieku intereses saistībā ar vienlīdzīgākiem platību maksājumiem.

"Valsts prezidentam ir izpratne par lauksaimniecības problēmām, un tas ir ļoti pozitīvi. Saprotam, ka Latvijas sarunas ar Eiropas Komisiju par maksājumu izlīdzināšanu nebūt nav vieglas. Neskatoties uz to, ka mēs tiekam uzklausīti, pastāv diskriminācija un ir bažas, ka situācija nemainīsies. Sarunā ar prezidentu arī akcentēju, ka valsts iepirkumos jādod priekšroka Latvijas ražotājiem, nevis citu valstu uzņēmējiem. Citu valstu ražotāju dempings, lai uzvarētu valsts iepirkumos, ir īstermiņa pasākumi un kavē vietējo ražotāju attīstību. Turklāt svarīgi, lai valsts budžeta nauda paliek Latvijā, nevis aizplūst uz citām valstīm," sacīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Arī Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis tikšanos vērtēja kā konstruktīvu.

"Pārrunājām problēmas - zemes fonda izveidi zemes iegādei vietējiem zemniekiem, birokrātiju un administratīvos šķēršļus dažādos atbalsta saņemšanas pasākumos. Prezidents atbalsta asociācijas ideju atcelt normu, kas paredz subsīdijas un ES atbalstu iekļaut ar iedzīvotāju ienākumu nodokli apliekamajos ieņēmumos. Turklāt pozitīvi, ka prezidents atbalsta bioloģisko lauksaimniecību, akcentējot, ka to nepieciešams popularizēt," sacīja Norkārklis.

Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs sarunā ar prezidentu akcentējis reformu nepieciešamību nodokļu jomā - "ar līdzšinējo sistēmu ir panākta ēnu ekonomikas palielināšanās, jo nodokļu slogs sastāda neadekvāti lielu procentuālo daļu". Kā ieteikums no lauksaimniekiem tika norādīts, ka ar nodokļiem nevajag aplikt minimālās algas.

Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Balode norādīja, ka lauksaimnieki ar prezidentu pārrunājuši arī jautājumu par Kohēzijas un lauku attīstības fondiem, kā arī tika aktualizēts jautājums par nepieciešamību pārskatīt bezdarbnieku programmas kritērijus, kā nosaka bezdarbnieka statusa ilgumu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana