Viedokļi E-Polā

Zinātnieki uzskata, ka Voita pārmetumi nav korekti

Ingrīda Mičāne, Leta
03.10.2011

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", kas veic zivju krājumu izpēti Baltijas jūrā un piedalās starptautiskajā zivju krājumu novērtēšanā, uzskata, ka Zivsaimniecības asociācijas vadītāja Inārija Voita publiskie izteikumi (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=126&newsid=95017), nekorekti atspoguļo Latvijas zinātnieku darbību, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja institūta pārstāvji.

Kā ziņots, komentējot Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumus samazināt zivju kvotas Baltijas jūrā, Voits asi kritizēja Latvijas zinātniekus, uz kuru prognozēm un aprēķiniem izstrādājusi savus priekšlikumus. Voits daudzkārt runājis ar zinātniekiem un prasījis, vai viņi saprot savu darbību negatīvo ietekmi uz zivsaimniecības nozari. Saņemti skaidrojumi, ka zinātniekiem lūgts izstrādāt piesardzīgas prognozes.

"BIOR" Zivju resursu pētniecības departamenta vadītājs Georgs Korņilovs uzskata, ka Baltijas zinātnieki ir darījuši visu iespējamo, lai esošajos apstākļos atbalstītu Latvijas zvejniecības nozari.

"Mencu, reņģu un brētliņu krājumu stāvokli nosaka klimatiskie apstākļi, zvejas intensitāte un starpsugu attiecības. Izmaiņas ir saistītas ar mencu krājumu straujo palielināšanos, kā rezultātā mencas apēd daudz vairāk brētliņu un reņģu, nekā līdz šim. Attiecīgi reņģu un brētliņu krājumi samazinās, kas savukārt nosaka nozveju samazināšanas nepieciešamību," norādīja Korņilovs.

Zinātnieks akcentēja, ka patlaban Baltijas jūras zivju sugu krājumu stāvoklis tiek novērtēts Starptautiskās jūras pētniecības padomes darba grupā, kurā piedalās visu Baltijas jūras valstu, arī Latvijas, zinātnieki. Katrs krājumu novērtējums tiek apspriests un akceptēts starpvalstu līmenī. Pamatojoties uz krājumu novērtējumu, tiek izstrādāta nozveju prognoze tuvākajiem gadiem, kas kalpo par pamatu arī pieļaujamo nozveju noteikšanai.

Korņilovs arī sacīja, ka informācija par iespējamo pieļaujamo nozveju samazinājumu bija zināma jau šī gada jūnija sākumā, kad "BIOR" organizēja vairākas sanāksmes ar Zemkopības ministrijas un zvejnieku organizāciju pārstāvju piedalīšanos, kurās informēja par zivju krājumu novērtējumu rezultātiem un paredzamajiem pieļaujamās nozvejas līmeņiem.

"Minētajās sanāksmēs zivju krājumu novērtējuma rezultātus neviens neapšaubīja, nepieņemami bija tikai krasie pieļaujamo nozveju samazinājumi. Tuvākajā laikā ministrija centīsies panākt, lai reņģu un brētliņu pieļaujamās nozvejas netiktu krasi samazinātas, un Latvijas nostājas pamatojuma izstrādē piedalīsies arī "BIOR" zinātnieki. Tāpat zinātnieki apņēmušies sekmēt starptautiskas darba grupas izveidi, lai izanalizētu Baltijas jūras zivju starpsugu attiecības. Ir panākts, ka starptautiska sanāksme notiks 2012.gada janvārī, un tā varētu būtiski mainīt pieļaujamo nozveju noteikšanu Baltijas jūrā jau 2013.gadā vai pat pamatot pieļaujamo nozveju pārskatīšanu 2012.gadam," norādīja "BIOR" pārstāvis.

Leta

x

Paroles atgadināšana