Viedokļi E-Polā

Lauksaimnieku viedokļi par iespējamo zemkopības ministra amata kandidāti

Ilze Vabole, AgroPols
21.10.2011

Plānots, ka zemkopības ministra amatu jaunajā valdībā varētu ieņemt kādreizējā Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma, kura patlaban ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece.

Biznesa portāls "Nozare.lv" publicējis vairāku lauksaimniecības organizāciju pārstāvju viedokļus par iespējamo ministra kandidāti.

"Zemnieku saeima (ZSA) uzticas premjera Valda Dombrovska nākamajā valdībā izvirzītajam zemkopības ministra kandidātam [Laimdotai Straujumai] kā augstas klases profesionālim. ZSA neatbalsta protesta akcijas, kas varētu kavēt vai vēl vairāk sarežģīt valdības veidošanas procesu, jo patlaban nedrīkst atļauties zaudēt ne dienu - nekavējoties jāsāk konstruktīvs darbs," sacīja ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

ZSA vadītājs norādīja, ka patlaban politiskajām partijām, nevalstiskajām organizācijām un sabiedrībai kopumā būtu nepieciešams saliedēties, meklēt kompromisus un kopīgi strādāt.

"Vēl viena ekonomiskā krīze jau klauvē pie durvīm, bet Latvijai vēl nav skaidrs budžets 2012. gadam. Pēc iespējas ātrāk nepieciešama rīcībspējīga valdība, kura aktīvi cīnās par lauksaimniecības tiešmaksājumiem, līdz ar to vajag saliedēties, nevis ieslīgt neauglīgās diskusijās," norādīja ZSA vadītājs.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome vēstulē valdības veidotājiem aicinājusi atstāt amatā pašreizējo zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS). Arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits uzvēris, ka organizācija gatava aktīvi rīkoties, lai nepieļautu zemkopības ministra amatā iecelt "neatbilstošu kandidatūru".

Valdības veidošanas procesā zemkopības ministra amatam virzītā Laimdota Straujuma ir vērtējama kā ļoti laba kandidatūra, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Straujuma ir jomas profesionāle un ir cienīga ieņemt amatu," uzsvēra Klauss.

Vienlaikus viņš atturējās Straujumu salīdzināt ar pašreizējo zemkopības ministru Jāni Dūklavu, norādot, ka federācija noteikti tiksies ar jauno ministrijas vadītāju, lai pārrunātu aktuālākos risināmos jautājumus.

Meža īpašnieku biedrības vadītājs Arnis Muižnieks akcentēja nepieciešamību jaunās valdības zemkopības ministram aktīvāk iesaistīties Eiropas atbalsta pasākumu mežsaimniecībai nodrošināšanā.

Cīņa par vienlīdzīgākiem atbalsta maksājumiem būs Zemkopības ministrijas darbības galvenā prioritāte, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja zemkopības ministra amata kandidāte Laimdota Straujuma: "Prioritāte būs aktīva iesaistīšanās Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas un kopējās zivsaimniecības politikas reformās, nodrošinot mūsu ražotājiem labvēlīgus nosacījumus. Tas būs liels darbs, lai panāktu citām Eiropas valstīm līdzvērtīgus atbalsta maksājumus. Pārējās prioritātes tiks noteiktas, tiekoties ar nozares organizācijām, tomēr nākamā gada laikā cīņa par atbalsta maksājumiem nenoliedzami būs pirmā prioritāte."

L.Straujuma arī norādīja, ka patlaban viens no krīzes ekonomikas vilcējspēkiem ir lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas nozares, kur ir daudz konkurētspējīgu ražotāju.

"Redzu nepieciešamību veicināt ražojošās nozares attīstību, ceļot efektivitāti un produktivitāti, paplašinot eksportu. Tajā pašā laikā dažādu nozaru un dažāda lieluma uzņēmumiem un saimniecībām būs vieta Latvijas lauku ekonomikā, veidojot saskaņotu uzņēmējdarbības vidi," stāstīja Straujuma.

Vienlaikus viņa akcentēja, ka būs jāpievērš uzmanība atsevišķu mazo saimniecību pārstrukturizēšanai.

"Lauksaimniekiem, kuri saimniecību mazo izmēru dēļ nevar saņemt pietiekamus ienākumus, ir jāpalīdz pārstrukturēties. Papildu lauksaimniecībai uzskatu, ka ministrijas uzdevums sadarbībā ar citām ministrijām ir strādāt, lai saglabātu lauku vidi un nodrošinātu pakalpojumus lauku iedzīvotājiem," rezumēja ministra amata kandidāte.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana