Viedokļi E-Polā

Jaunveidojamās valdības deklarācijas lauksaimniecības sadaļa un lauksaimnieku viedokļi par to

Ilze Vabole, AgroPols
25.10.2011

Jaunveidojamās Valda Dombrovska valdības deklarācijas lauksaimniecībai un pārtikas ražošanai paredzētajā sadaļā solīts īstenot principiāli jaunu - lauku pārnozaru attīstības - politiku, kā arī izstrādāt lauku ilgtermiņa attīstības stratēģiju.


Jaunveidojamās Valda Dombrovska valdības deklarācijas lauksaimniecībai un pārtikas ražošanai paredzētajā sadaļā solīts īstenot principiāli jaunu - lauku pārnozaru attīstības - politiku, kā arī izstrādāt lauku ilgtermiņa attīstības stratēģiju.

Deklarācijas punkti paredz aizstāvēt lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas nozaru intereses Eiropas Savienības (ES) kopējās lauksaimniecības politikas kontekstā un nodrošināt reformas pasākumu īstenošanu Latvijā.

Tiek solīts strādāt, lai Latvijas zemnieki pēc 2013. gada saņemtu izdevīgākus un citām ES dalībvalstīm līdzvērtīgākus atbalsta maksājumus.

Attiecībā uz pārtikas ražošanas nozari deklarācija paredz Latvijā ražotu pārtikas produktu patēriņa veicināšanu, kā arī importu aizstājošu produktu ražošanu, nodrošinot nacionālā atbalsta pieejamību, sekmējot ekonomiskās efektivitātes un produktivitātes paaugstināšanu.

Jaunveidojamā valdība sola arī veicināt kredītresursu un valsts garantiju pieejamību lauksaimniecības sektoram ES finansēto projektu īstenošanai un lauksaimniecības zemes iegādei, kā arī sekmēt lauksaimniecisko ražošanu, diferencēt atbalstu gan lauksaimnieciskai ražošanai, gan sakārtotas lauku vides saglabāšanai.

Tiek solīts arī atbalstīt mazo un vidējo uzņēmumu kooperāciju lauksaimniecības un zivsaimniecības nozarē.

Nelielās lauku saimniecības tiks atbalstītas ar izaugsmes vai pārstrukturēšanas risinājumu izstrādi. Tiks izstrādāts un īstenots plāns nelauksaimniecisko darba vietu attīstīšanai lauku reģionos. Plānots investēt lauku teritoriju infrastruktūras sakārtošanā, uzlabot sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti un pieejamību laukos.

Par zvejniecību deklarācijā minēts viens punkts, kas paredz Latvijas interesēm atbilstošu starptautisko nozvejas kvotu sadales aizstāvēšanu.

Komentējot deklarācijas lauksaimniecības sadaļu, izteikto apņemšanos investēt un sakārtot lauku infrastruktūru pozitīvi vērtē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas izpilddirektore Linda Bille.

Kā otru nozīmīgāko punktu Bille nosauc Latvijā ražotu pārtikas produktu patēriņa veicināšanu, kam deklarācijā veltīts atsevišķs punkts, solot veicināt importu aizstājošu produktu ražošanu.

"Valsts var tieši ietekmēt Latvijā ražotas pārtikas patēriņa veicināšanu, nodrošinot pareizu pieeju valsts iepirkumu organizēšanā par labu pašmāju ražotājiem," sacīja Bille.

Viņa arī norādīja, ka pozitīvi vērtējama kooperācijas pieminēšana deklarācijā.

"Ļoti labi, ka valdība saprot kooperācijas lomu lauksaimniecībā, taču, vērtējot līdzšinējo pieredzi, gribētos atgādināt, ka tas jāpierāda darbos, ne tikai vārdos. Īpaši to vajadzētu ņemt vērā 2012. gadā, kuru ANO Ģenerālā asambleja pasludinājusi par Starptautisko kooperatīvu gadu," norādīja Bille.

Tāpat Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija uzskata, ka jādomā par efektīvāku kredītu piešķiršanas politiku, izmantojot valsts programmas.

"Līdzšinējā pieredze rāda, ka kooperatīviem bijušas problēmas ar šo programmu naudas apguvi, jo nosacījumi bijuši sliktāki, nekā pretendējot uz kredītu parastajā kārtībā. Viens no valdības deklarācijas punktiem runā par kredītresursu un valsts garantiju pieejamību lauksaimniecības sektoram, kas ir apsveicami," sacīja Bille.

Lauksaimnieku organizācija "Zemnieku saeima" pozitīvi vērtē jaunveidojamās valdības deklarācijas lauksaimniecības sadaļu un sagaida no valdības konkrētu rīcību tās īstenošanā, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"Kopumā "Zemnieku saeima" jaunās valdības deklarāciju vērtē atzinīgi. Tajā iekļauti lauksaimniekiem ļoti svarīgi punkti, kas valdībai jārisina - lauksaimnieku interešu aizstāvība tiešo maksājumu izlīdzināšanā pēc 2013. gada, kā arī kredītresursu pieejamība zemes iegādei, kas ir ļoti būtisks aspekts konkurētspējas veicināšanai," sacīja Dzelzkalēja.

Viņasprāt, būtiski, ka jaunā valdība paredzējusi strādāt pie produktivitātes paaugstināšanas Latvijas pārtikas ražotājiem, kā arī importu aizstājošu produktu ražošanu, nodrošinot nacionālā atbalsta pieejamību.

"Zemnieku saeima" pozitīvi vērtē arī deklarācijā minēto apņemšanos investēt lauku teritoriju infrastruktūras sakārtošanā un sabiedrisko pakalpojumu pieejamībā.

"Tas ir ļoti nozīmīgs solījums lauku vides attīstībai. Kopumā ceram, ka šī ir nopietna valdības apņemšanās, ne tikai dokuments, kas pēc valdības apstiprināšanas ieguls plauktā, tādēļ "Zemnieku saeima" sagaida valdības konkrētu rīcību un noteikti sekos līdz deklarācijas īstenošanai," sacīja Dzelzkalēja.

Kritiskāk jaunveidojamās valdības deklarācijas lauksaimniecības sadaļu vērtē Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Viņš gan atzina, ka deklarācija sociālajiem partneriem saskaņošanai tika nodota "ļoti ierobežotā laika limitā, līdz ar to nebija iespējams to konkretizēt".

"Daudzi no deklarācijas punktiem ir vispārīgi, nav konkretizētas svarīgas lietas. Piemēram, pieminot dažāda lieluma saimniecību atbalstīšanu, nevienā no punktiem ne ar pušplēstu vārdu nav minēta vidi saudzējoša lauksaimniecība, kaut arī Eiropā tas ir viens no dienas kartības nozīmīgākajiem jautājumiem," sacīja Treibergs.

Treibergs norādīja, ka deklarācijā nav minēts lauksaimniekiem svarīgs jautājums par kompensācijām to mežu īpašniekiem, kuru īpašums ir dabas liegumos.

"Deklarācijā gan minēts, ka tiks nodrošināta meža nozares konkurētspēja un meža kapitāla vērtības saglabāšana. Vienlaikus nekas nav teikts par meža nozarē aktuālu jautājumu - kompensāciju izmaksas mehānismiem par neiegūto peļņu meža zemēs, kas atrodas dažādās lieguma teritorijās," sacīja Treibergs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana