Viedokļi E-Polā

Šure: LPUF prioritāte būs legāls vietējo ražotāju protekcionisms

Ilze Vabole, AgroPols
09.12.2011

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) darbības prioritāte turpmāk būs ražotāju interešu legālais protekcionisms, virzot dažādas likumdošanas iniciatīvas, lai veicinātu vietējo pārtikas uzņēmumu konkurētspēju. Svarīgākais  patlaban ir  veikt grozījumus Publisko iepirkumu likumā par labu vietējam biznesam, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja jaunā organizācijas vadītāja, AS "Aldaris" valdes priekšsēdētāja Ināra Šure. Viņa par LPUF vadītāju iecelta iecelta 9. novembrī, kad par aiziešanu no amata paziņoja Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Kā aktuālākos risināmos virzienus Ināra Šure min ciešāku sadarbību ar valsts institūcijām un ministrijām, kā arī nodokļu un likumdošanas jautājumus. Viņa stāsta: “Esam sagatavojuši ZM, Ekonomikas ministrijai (EM) un Finanšu ministrijai (FM) vairākus priekšlikumus, kurus, ceram, iestrādās valdības rīcības plānā, kurš tiešā veidā noteiks valdības darbu tuvākos trīs gadus. Rūpīgi salīdzinājām nodokļu apjomus visās trijās Baltijas valstīs un secinājām - nodokļu kopējais slogs nedrīkst būt vairāk kā 30,5% no iekšzemes kopprodukta, pretējā gadījumā pazeminās vietējo ražotāju konkurētspēja salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm. Latvijā šis slogs ir 33%.
Strādāsim noteikti pie diferencēta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieviešanas. Uzskatām, ka pārtikas produktiem jāpiemēro kādreizējā 18% PVN likme, ieviešot arī diferencētu likmi pirmās nepieciešamības pārtikas precēm. Par tās apmēriem vēl diskutējam, jo tai būtu jābūt atbilstošai Eiropas Savienības valstu praksei. Tāpat ir jāizvērtē akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem, kuras, starp citu, nav pārējās Baltijas valstīs, arī Eiropā šis nodoklis ir tikai dažās valstīs, ar to ir  saistīts ražošanas kritums par aptuveni  30% pēdējo trīs gadu laikā.”

Jaunā LPUF vadītāja atzinīgi vērtē šogad sadarbībā ar ZM izveidoto Pārtikas padomi, kurā  pārstāvēti gan ražotāji, gan dažādu ministriju pārstāvji.

Par ļoti aktuālu jautājumu Šure min arī tirdzniecības likuma izstrādi kopā ar ZM un EM. Viņasprāt, tas palīdzēs sakārtot savstarpējās attiecības starp ražotājiem un tirgotājiem - tā, lai būtu skaidri spēles noteikumi.  Šure stāsta, ka Lietuvā darbojas trīs šādi regulējoši likumi. Labāko kaimiņu pieredzi varētu ieviest Latvijā.

Kā LPUF darbības prioritāti Šure nosauc legālu vietējo ražotāju protekcionismu: “ Esam par legālo protekcionismu - prioritāte valsts iepirkumos jādod vietējiem ražotājiem. Tādēļ aktīvi iesaistāmies pārtikas preču iepirkumu vadlīniju izstrādē, nodrošinot vienkāršotu pieteikšanos valsts un pašvaldību iepirkumos. Piedāvājam ņemt vērā arī nomaksāto nodokļu apjomu Latvijas valsts budžetā. Publisko iepirkumu likuma skatījumā jādod skaidrojums par Latvijas valsts budžetā nomaksāto nodokļu apjomu kā saimnieciski izdevīgāko iepirkumu. Cik lielam tam jābūt, vēl aprēķināsim. Patlaban iepirkumu likumā vēl daudz dažādu nesaprotamu  noteikumu, tāpēc vēlamies to padarīt caurspīdīgāku. Strādājam darba grupās un ceram, ka priekšlikumi virzīsies uz priekšu.

Legālo protekcionismu var veidot ne tikai ar izmaiņām likumā par labu vietējam ražotājam, bet ražotāju interešu aizstāvībai piesaistot arī citas nevalstiskās organizācijas, lai nav tā, ka vietējo zemnieku dārzeņi paliek "ārpusē". Ceram, ka ierēdņi sapratīs - izvēloties lētāku preci no citas valsts, var nedaudz iegūt īstermiņa, bet daudz vairāk zaudēt.”

Par savu organizāciju vadītāja stāsta: “LPUF darbojas vairāki desmiti Latvijas lielāko pārtikas uzņēmumu un vairākas asociācijas, ar kurām valsts institūcijas rēķinās. Esam vienīgā nevalstiskā organizācija, kas apvieno visas pārtikas nozares un mēs darīsim visu iespējamo, lai valdība rēķinātos ar pārtikas ražotājiem un ieklausītos mūsu balsī. Uzņēmumiem līdzdalība federācijā ir ieguvums, jo ir pieeja aktuālākajai nozares informācijā, kā arī ir iespēja virzīt savu viedokli. “

Tendencē, ka tiek pārpirkti vietējie lielie pārtikas ražotāji - kā "Pure Food", "Valmieras piens", I. Šure neredz neko sliktu:
“Tā ir normāla pasaules tendence, ka uzņēmumi tiek pirkti un pārdoti. Latvija šajā gadījumā ne ar ko neatšķiras no citām pasaules valstīm. Nevar būt ES dalībvalstīs un tai pašā laikā stāvēt ārpus globālajām norisēm.
Domāju, ka jāskatās uz šo jautājumu pozitīvi - ja kāds investors pērk, viņam ir interese un viņš saskata perspektīvu šiem uzņēmumiem. Esam taču ieinteresēti investīcijās un uzņēmumu attīstībā - tas nozīmē darba vietu saglabāšanu un nodokļus Latvijā." LPUF vadītāja uzskata, ka, ja pašreizējais saimnieks nevar uzņēmumu attīstīt, viņam nav iespēju vai zināšanu, labāk pārdot, nekā novest līdz maksātnespējai un bankrotam.

Pilnu interviju ar Ināru Šuri lasiet "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".
Sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=27&newsid=95171

AgroPols

x

Paroles atgadināšana