Viedokļi E-Polā

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma turpina cīņu par dzīvo cūku eksporta uz Krieviju atjaunošanu

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
20.03.2012

20. martā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Briselē pēc zemkopības ministres Laimdotas Straujumas ierosinājuma tika izskatīts jautājums par Krievijas lēmumu aizliegt dzīvo liellopu un mazo atgremotāju, kā arī dzīvo cūku importu no visām ES dalībvalstīm, sākot ar 20. martu.

„Krievijas pieņemtais lēmums apturēt dzīvu lauksaimniecības dzīvnieku, it īpaši kaušanai paredzēto cūku importu no Eiropas Savienības dalībvalstīm Latvijai rada lielas bažas.  Mēs uzskatām šādu aizliegumu par neadekvātu. Saskaņā ar informāciju, kas saņemta no Krievijas, netop skaidrs, kāds ir iemesls dzīvo cūku importa aizliegumam vienlaikus no visām dalībvalstīm, jo vēstulē attiecībā uz dzīvo cūku importu no Eiropas Savienības minēti tikai atsevišķi pārkāpumi atsevišķām kravām no atsevišķām dalībvalstīm. Dzīvo cūku importa aizliegums ļoti negatīvi ietekmēs Latvijas cūku audzētājus un eksportētājus, jo dzīvu cūku eksports no Latvijas uz Krieviju 2011. gadā veidoja 14 miljonus latu vai 77 procentus no kopējā dzīvo cūku eksporta apjoma. Es aicinu Eiropas Komisiju turpināt sniegt visas nepieciešamās garantijas un informāciju Krievijas pusei, kā arī nekavējoties rīkoties tehniskā un politiskā līmenī, lai atjaunotu tirdzniecību ar Krieviju, atceļot kaušanai paredzēto dzīvo cūku importa aizliegumu, kurš saskaņā ar Krievijas lēmumu ir spēkā no šodienas,” ES dalībvalstu lauksaimniecības un zivsaimniecības ministriem norādīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Dzīvās cūkas ir ceturtais nozīmīgākais Latvijas lauksaimniecības eksporta produkts uz Krieviju. Kopš 2008. gada Latvijā audzēto dzīvo cūku eksports uz Krieviju pieaudzis piecas reizes no 3,3 tūkstošiem tonnu 2008. gadā līdz 16,3 tūkstošiem tonnu 2011. gadā (naudas izteiksmē no 3,3 miljoniem latu 2008. gadā līdz 14 miljoniem latu 2011. gadā).

Tā kā Krievija savu lēmumu aizliegt dzīvo lauksaimniecības dzīvnieku importu no ES izziņoja tikai 2012. gada 2. martā un tas stājas spēkā jau šodien, šobrīd precīzi prognozēt dzīvo cūku cenas turpmāko attīstību nav iespējams, bet ar lielu varbūtību var secināt, ka Latvijā un citās ES dalībvalstīs, kuras visbūtiskāk skāris Krievijas lēmums, cūkgaļas cenām būs tendence samazināties, jo pieaugs produkcijas piedāvājums un cūku audzētāji būs spiesti meklēt jaunu noieta tirgu. Tāpēc jo īpaši svarīgi ES līmenī būtu sekot norisēm tirgū, cenu attīstībai un nepieciešamības gadījumā īstenot ES līmeņa tirgus pasākumus, lai mazinātu krīzes sekas līdz brīdim, kamēr jautājums par Krievijas importa aizliegumu tiks atrisināts.

Kā zināms, Krievija lēmumu par dzīvo lauksaimniecības dzīvnieku importa aizliegumu pamato ar infekciozā Šmalenberga vīrusa izplatības ES risku un nepietiekamas veterinārās kontroles nodrošināšanu. Zemkopības ministrija uzsver, ka ar infekciozo Šmalenberga vīrusu cūkas neslimo un Latvijā Šmalenberga vīruss nav konstatēts. Latvija uzskata , ka šāds Krievijas lēmums ir nesamērīgs un nepieņemams, pie tam Latvija no Krievijas atbildīgajām iestādēm saņēmusi ziņas par dažiem nebūtiskiem pārkāpumiem pārtikas produktu eksporta jomā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana