Viedokļi E-Polā

Laimdota Straujuma: nākotnē jāpievērš uzmanība saprātīga protekcionisma vietējā tirgū ieviešanai pārtikai

Ilze Vabole, AgroPols
20.07.2012

Ceturtdien, 19. jūlijā, notika Pārtikas nozares padomes sēde, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts. Tajā zemkopības ministre Laimdota Straujuma iepazīstināja pārtikas nozares nevalstiskās organizācijas ar Zemkopības ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem pārtikas nozares izaugsmes veicināšanai laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam. Kā vienu no virzieniem, kam nākotnē būtu jāpievērš uzmanība, zemkopības ministre minēja saprātīga protekcionisma vietējā tirgū ieviešanu pārtikai. Tāpat tikšanās laikā tika izvirzīti nozarē sasniedzamie mērķi: ienākumu pieaugums, efektivitātes palielināšana un produktu pievienotās vērtības kāpināšana, kā arī iekšējā tirgus un eksporta izaugsme.

„Galvenie virzieni, uz ko ir jātiecas pārtikas ražošanas uzņēmumiem un kuri ir jāatbalsta Zemkopības ministrijai un valdībai, lai attīstība noritētu arī turpmāk, ir konkurētspējīgu produktu ražošana ar iespējami augstāku pievienoto vērtību, Latvijā ražotās pārtikas īpatsvara palielināšana vietējā tirgū un eksporta apjomu palielināšana, kā arī inovāciju ieviešana un zinātnisko pētījumu izmantošana pārtikas ražošanā,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Lai pārtikas nozare attīstītos, nepieciešamas normatīvo aktu izmaiņas un atbalsta pasākumi esošo pārstrādes jaudu noslodzes palielināšanai un modernizācijai. Tāpat Zemkopības ministrija strādās pie iespējamiem nodokļu atvieglojumiem un starta kapitāla piesaisti mazo uzņēmumu izveidei tā saucamo „nišas” produktu ražošanai. Īpašs atbalsts plānots pārstrādes uzņēmumu izveidei un attīstībai reģionos. Atbalsts plānots arī pārtikas ražošanas uzņēmumu pieejai gala patērētājam – mazumtirdzniecībai un tiešās tirdzniecības veicināšanai (tirdzniecības vietas u.tml.).

Zemkopības ministrijas izstrādātie priekšlikumi turpmāk tiks apspriesti un izvērtēti Pārtikas nozares padomes organizācijās, savukārt septembrī ar papildinājumiem tie tiks iesniegti izvērtēšanai Zemkopības ministrijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana