Viedokļi E-Polā

Laimdota Straujuma: jāstimulē veterinārmedicīnas speciālistus pievērsties lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām

Ilze Vabole, AgroPols
23.08.2012

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma 22. augustā tikās ar Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) valdes locekļiem Arni Mugurēviču un Annu Jesereviču , lai pārrunātu veterinārmedicīnas speciālistu nodrošinājumu valstī, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Analogi kā visu Latvijas sabiedrību, arī veterinārmedicīnu skar speciālistu novecošanās process – veterinārārstu starpā 25% pašlaik strādājošo ir vecumā virs 55 gadiem, Latgales reģionā – virs 60 procentiem.

Vēl būtu līdzsvarojama tendence, ka apmēram puse veterināro speciālistu strādā nevis ar produktīvajiem lauksaimniecības dzīvniekiem, bet gan mīļdzīvniekiem. No Veterinārmedicīnas fakultātes beidzējiem mīļdzīvnieku ārstēšanu izvēlas vairāk nekā puse, un šī proporcija būtu jāmaina par labu lauksaimniecības dzīvniekiem.

LVB pārstāvji ar zemkopības ministri pārrunāja arī iespējas veicināt prakses vietu veidošanu veterinārmedicīnas specialitātes studentiem.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma, diskutējot ar LVB valdes pārstāvjiem, teica, ka tiek meklēti risinājumi, kā stimulēt veterinārmedicīnas speciālistus pievērsties lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām. Ir vairāki ierosinājumi arī par to, kā atbalstīt jauniešus, kuri vēlas apgūt lauksaimniecībai nepieciešamās specialitātes, tostarp arī veterinārmedicīnu. Patlaban ierosinājumi tiek izskatīti vairāku iesaistīto ministriju starpā, lai jautājumu izanalizētu iespējami vispusīgi un izvērtētu arī finansiālās iespējas.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana