Viedokļi E-Polā

Zemkopības ministre pārsteigta par Zemnieku saeimas reakciju: lauksaimniecības konkurētspējas stiprināšanai paredzēts novirzīt vairāk nekā 42 miljonus latu

Andis Blinds, LR Zemkopības ministrija (ZM)
20.09.2012

Zemkopības ministrija (ZM) panākusi, ka Eiropas Savienība (ES) un valdība atbalsta nākamā gada budžetā piešķirt zemniekiem papildu valsts tiešos maksājumus 42 miljonu latu apmērā, kas dos iespēju zemniekiem iegūt papildu apgrozāmos līdzekļus un palielinās to konkurētspēju. Tāpat ZM ir panākusi, ka valdība atbalsta 500 tūkstošu latu piešķiršanu sējumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanai un 572 tūkstošus latu meliorācijas sistēmu uzturēšanai un rekonstrukcijai, kas ļaus efektīvāk zemniekiem izmantot savu zemi, tādā veidā arī veicinot konkurētspējas palielināšanu.

„Esmu pārsteigta par Zemnieku saeimas reakciju, kas uzskata, ka starp Zemkopības ministrijas prioritātēm nav izvirzīta konkurētspējas stiprināšana, paužot neapmierinātību ar bezakcīzes dīzeļdegvielas limitu nepalielināšanu, kas kopumā sastāda 1,4 miljonus latu. Lai arī šobrīd šis jautājums tiek risināts, neskatoties uz to, esam paredzējuši novirzīt zemniekiem vairāk nekā 42 miljonus latu, kas viennozīmīgiuzlabos gan lauksaimniecības konkurētspēju, gan ļaus efektīvāk apsaimniekot savu zemi. Turklāt, neaizmirsīsim, ka šogad kopā ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām notiek aktīvs darbs arī pie tiešamksājumu izlīdzināšanas, lai Latvijas zemnieki saņemtu augstākus tiešmaksājumus, kas būs vēl viens ievērojams ieguvums konkurētspējas stiprināšanai,“ atzīst zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Turpinās darbs arī pie bezakcīzes dīzeļdegvielas limita palielināšanas

Neskatoties uz jau paredzēto papildus finansējumu, šobrīd ZM ir sagatavojusi arī grozījumus Ministru kabineta noteikumos „Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo dīzeļdegvielu (gāzeļļu), ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un meža vai purva apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem”, kas paredz izmaiņas noteiktajā dīzeļdegvielas maksimālajā kopējā daudzumā – palielināt noteikto maksimālo bezakcīzes dīzeļdegvielas daudzumu līdz 106,3 miljoniem litru. Šādu priekšlikumu, lai tiktu veiktas attiecīgās izmaiņas, atbalstījušas lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas. Patlaban no akcīzes nodokļa atbrīvotās dīzeļdegvielas maksimālais daudzums ir noteikts 85,5 miljoni litru.

„Zemkopības ministrija ir vienmēr uzskatījusi par prioritāti akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielai un tādēļ jau 2010. gadā pārņēma šo atbalsta programmu savā kompetencē. Viena no manām prioritātēm ir radīt lauksaimniekiem tādus apstākļus, kas ļautu maksimāli efektīvi apstrādāt lauksaimniecībā izmantojamo zemju platības, palielinot lauksaimniecības produktu ražošanas apjoms un radot papildus pievienoto vērtību,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana