Viedokļi E-Polā

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Vācijas vēstniecei uzsver: „Tiešmaksājumu izlīdzināšana ir būtisks jautājums ES dalībvalstu spējā būt solidārām”

Ilze Vabole, AgroPols
01.11.2012

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Vācijas vēstniecei uzsver: „Tiešmaksājumu izlīdzināšana ir būtisks jautājums ES dalībvalstu spējā būt solidārām”

Ceturtdien, 1. novembrī, zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Vācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Andreu Viktorīnu (Andrea Wiktorin), lai skaidrotu Latvijas prasības pamatotību par taisnīgiem tiešajiem maksājumiem Eiropas Savienības (ES) nākošajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Vācijas vēstniecei uzsvēra Zemkopības ministrijas un Latvijas lauksaimnieku prasību pēc 2013. gada saņemt taisnīgākus tiešos maksājumus, kas nodrošinātu tuvināšanos vienlīdzīgai konkurencei un ilgtspējīgai lauksaimniecībai visās ES dalībvalstīs. Laimdota Straujuma arī norādīja, ka Latvijas, Igaunijas un Lietuvas viedoklis šajā jautājumā ir vienots. „Tiešo maksājumu izlīdzināšana ir būtisks jautājums Eiropas Savienības dalībvalstu spējā būt solidārām un Kopējās lauksaimniecības politikas sekmīgai darbībai nākotnē visās dalībvalstīs,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Tomēr, ja nav iespējams panākt vienošanos ES dalībvalstu starpā, ka tiešo maksājumu apjoms pēc 2013. gada ir balstīts uz objektīviem, reālo situāciju raksturojošiem kritērijiem, nepieciešams paredzēt, ka dalībvalstīm, kurām tiešo maksājumu līmenis ir zem ES vidējā, maksājumu apjoms tiek noteikts aptuveni 80 procentu apmērā no vidējā maksājumu līmeņa ES.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī abu valstu sadarbība profesionālās izglītības jomā. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma sarunā atzīmēja iepriekšējo gadu pieredzi sadarbībai izglītības, kvalifikācijas celšanas un tālākizglītības jomā. Zemkopības ministre Vācijas vēstniecei uzsvēra, ka Latvijas puse vēlas sadarbību turpināt un paplašināt, tostarp nozīmīga būtu Vācijas Lauksaimniecības izglītības centru pieredzes apguve, abu valstu speciālistu viedokļu apmaiņa un Vācijas profesionālās izglītības duālās sistēmas labāko piemēru izmantošana Latvijas praksē.

2012. gada pirmajā pusgadā Latvija uz Vāciju eksportēja lauksaimniecības produktus par kopējo vērtību 46,69 miljoni eiro (2011. gada pirmajā pusgadā – 27,39 miljoni eiro), bet Latvija no Vācijas importēja lauksaimniecības produktus par 74,74 miljoniem eiro (2011. gada pirmajā pusgadā – 67,01 miljoni eiro).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana