Viedokļi E-Polā

Laimdota Straujuma: Cukura ražošanas kvotu sistēmu pēc 2015. gada pagarināt nedrīkst

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
29.11.2012

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē zemkopības ministre Laimdota Straujuma pārējām ES dalībvalstīm paudusi Latvijas prasību nepagarināt cukura ražošanas kvotu sistēmu pēc 2015. gada. „Kā zināms, Eiropas Savienībā jau sen ir nolemts, ka cukura ražošanas kvotu sistēma ir jāatceļ no 2015. gada. Kad tika pieņemts lēmums, ka cukura ražošanas kvotu sistēma būs spēkā līdz 2015. gadam, atbilstoši tam pārstrukturizējās cukura ražošanas nozare. Tagad dažas dalībvalstis mēģina atkal pēkšņi mainīt spēles noteikumus. Cukura ražošanas kvotu atcelšana 2015. gadā sekmēs Eiropas Savienības cukura ražošanas nozares konkurētspējas uzlabošanos un tas būs izdevīgi patērētājiem,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Zemkopības ministre piekrīt ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Dačana Čološa argumentiem par nepieciešamību atcelt cukura kvotas. Šobrīd par cukura ražošanas kvotu atcelšanu no 2015. gada ir 11 ES dalībvalstis un Eiropas Komisija (EK).

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>

Spriežot par ES Kopējo lauksaimniecības politiku nākamajā ES plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam, zemkopības ministre Laimdota Straujuma Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē norādīja, ka tiešajiem maksājumiem pēc 2013. gada jākļūst ne tikai taisnīgākiem un līdzvērtīgākiem dalībvalstu starpā, bet to izmaksa sistēmai ir jābūt maksimāli vienkāršai, lai papildus nenoslogotu lauksaimniekus un maksājumu administrēšanas institūcijas. Laimdota Straujuma uzsvēra, ka Latvijai nav pieņemamas vairākas jaunas papildus prasības, ko tiešmaksājumu saņemšanai šobrīd ir izvirzījusi EK.

<o:p> </o:p>

Latvija arī atbalsta jaunas, ērtākas atbalsta sistēmas veidošanu atbalstam lauksaimniekiem mazāk labvēlīgajos apvidos, kā to šobrīd piedāvā EK. Laimdota Straujuma Briselē gan norādīja, ka šīs sistēma ir jāievieš pēc iespējas ātrāk – no 2014. gada.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana