Viedokļi E-Polā

Laimdota Straujuma par 2013. gadu: “Nākamā gada lēmumi ietekmēs lauku nozares tālāko virzību un attīstību”

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
21.12.2012

“2013. gads lauksaimniekiem būs nozīmīgs ar to, ka nākamā gada laikā mums jāsaprot un jāvienojas, kā mēs dzīvosim un strādāsim laukos turpmākajos gados. 2013. gads būs izšķirošs, jo tiks pieņemti vairāki būtiski lēmumi, kas ietekmēs lauku nozares tālāko attīstību”, uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

“Pirmkārt, tas attiecas Eiropas Savienības kontekstā, jo tieši 2013. gada sākumā ir plānots pieņemt Eiropas Savienības daudzgadu budžetu un tad arī dalībvalstis pieņems lēmumu par jauno tiešmaksājumu apmēru, kādu nākamajā periodā saņems Latvijas lauksaimnieki. Skaidrs ir viens – zemnieki noteikti saņems vairāk nekā šobrīd, taču, cik konkrēti, to šobrīd precīzi ir grūti pateikt,” paskaidro zemkopības ministre.

Otrkārt, 2013. gada pirmajā pusgadā Zemkopības ministrijai sadarbībā ar lauksaimniekiem ir jāizstrādā Lauku attīstības plāns 2014.-2020. gadam un jādefinē, kā nozare strādās nākošos septiņus gadus, kā arī jānosaka galvenās prioritātes lauksaimniecībā un zivsaimniecībā. Šobrīd Lauku attīstības plāna virsmērķis ir ienākumu pieaugums laukos no lauksaimnieciskās ražošanas.

Tāpat 2013. gadā ir jāatrisina jautājumi, kas saistīti ar efektīvāku zemes apsaimniekošanu. Līdz jūnija vidum ir jāizstrādā koncepcija Valsts zemes fonda izveidei un priekšlikumi efektīvākas zemes izmantošanai, lai katrs lauksaimniecībā izmantojamais zemes hektārs dotu lielāku atdevi un saimniekošana laukos kļūtu rentablāka , jo tikai efektīvi apstrādāta zeme var vairot zemnieku personīgo labklājību.

“Visbeidzot, 2013. gadā turpināsim strādāt pie konkurētspējas celšanas un ražošanas attīstīšanas. Īpaši svarīgi tas būs piena nozarei, jo 2015. gadā Eiropas Savienībā beidzot ir plānots atcelt piena kvotas. Tieši tāpēc jau šī gada nogalē esam izstrādājuši piena nozares attīstības virzienus līdz 2020. gadam. Tāpat nākamajā gadā turpināsim veicināt kooperācijas veidošanos, īpaši starp mazajām saimniecībām,” saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana