Viedokļi E-Polā

Sandras Kalnietes komentārs par panākto vienošanos par Eiropas KLP reformu

Nac.ag. LETA
27.06.2013

Komentējot panākto vienošanos par Eiropas Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu starp EP, ES Padomi un Eiropas Komisiju, EP deputāte Sandra Kalniete uzskata, ka panāktā vienošanās atbilst Latvijas zemnieku interesēm un vajadzībām lielākajā daļā jautājumu.

Kalniete uzsver, ka nevienošanās paildzinātu neskaidrības, ierobežotu naudas plūsmu, jo Latvijai šobrīd svarīgākais ir spēt nodrošināt Eiropas līdzekļu izmantošanu tā, lai lauki saņemtu naudu attīstībai, aģentūru LETA par deputātes viedokli informēja parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.

Latvija ir viena no nedaudzajām ES dalībvalstīm, kurai lauksaimniecībai un lauku attīstībai atvēlētie līdzekļi pieaugs. Lielākajā daļā dalībvalstu tiešmaksājumi zemniekiem tiks samazināti, tādējādi lēnām tiek samazināts tiešs atbalsts Eiropas zemniekiem.

Tomēr galīgā vienošanās par ārējo konverģenci jeb tiešmaksājumu pakāpenisku izlīdzināšanu ir atlikta, līdz parlaments būs apstiprinājis Eiropas jauno daudzgadu budžetu. Tādējādi jautājums par maksimālo atbalsta apjomu Latvijas zemniekiem atkal tiek nodots ES Padomei.

Kalniete uzsver: «Faktiski šis lēmums izslēdz Eiropas Parlamentu no līdzlemšanas un nonāk pretrunā ar Lisabonas līguma garu, kurš skaidri nosaka, ka lauksaimniecības jautājumos Parlamentam ir pilnas koplēmuma tiesības. Šobrīd nav skaidrības par lemšanas procedūru šajā Latvijas zemniekiem vissvarīgākajā jautājumā. Katrā ziņa deputāti, arī es, esam apņēmības pilni nepieļaut, ka EP nostāja tiešmaksājumu izlīdzināšanas un pārejas perioda ilguma jautājumos netiek ņemta vērā.»

Tajā pašā laikā Kalniete uzskata, ka līdz šim panāktie kompromisi ir izdevīgi Latvijai. Situācijā, kad KLP budžets tiek samazināts un tiek samazināti tiešie maksājumi citu valstu zemniekiem, Latvijas zemniekiem tiešie maksājumi pieaugs teju divkārt. No mūsu zemniekiem un politikas plānotājiem būs atkarīgs, cik efektīgi šo ievērojamo līdzekļu pieaugumu mēs pratīsim izmantot. Pats svarīgākais ir tas, ka nauda nonāks mūsu laukos un tie būs vismaz 1,7 miljardi eiro (1,19 miljardi latu) tiešmaksājumos un apmēram 900 miljoni eiro (633 miljoni latu) Latvijas zemniekiem būs pieejami dažādiem attīstības projektiem. Deputāte uzskata, ka Latvijas zemnieki ir lielākie ieguvēji no KLP reformas šā budžeta kontekstā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana