Viedokļi E-Polā

Balodis: Lai apturētu Āfrikas cūku mēri, mežacūkas jāizšauj

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
17.07.2014

Cenšoties ierobežot Āfrikas cūku mēra vīrusa izplatību, nāksies kontrolēti iznīcināt mežacūkas, pretējā gadījumā vīruss iznīcinās to populāciju, līdzi paņemot arī cūkkopību un gaļas pārstrādi, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Kad varētu izdoties ierobežot ĀCM izplatību?

Viss atkarīgs no tā, kā inficētajā zonā Latgalē tiksim galā ar mežacūku populāciju, panākot, lai vīruss neizplatās mežacūku vidū, pretējā gadījumā tas pakāpeniski virzīsies uz priekšu. Un, ņemot vērā Latvijas meža masīvu blīvumu, tas ir ļoti reāls variants. Ja ārkārtas situācijas zonā mums izdosies samazināt mežacūku populāciju līdz tādam līmenim, ka šī infekcija netiek nodota tālāk, tikai tad varam runāt, ka šo slimību izdodas ierobežot.

Mednieki gan visai kategoriski iebilduši, ka nedrīkst intensīvi šaut mežacūkas, citādi tās panikā migrēšot uz pārējiem mežiem.

Jautājums par to, kā šauj. Nekādā gadījumā nav runa par iešanu mežā ar suņiem vai dzinējiem. Ja medības notiek "uz gaidi" - šaujot mežacūku uz kartupeļu lauka, kur tā rok, vai pie barotavas, tad viss ir kārtībā, un šādas medības neietekmēs pārējās mežacūkas. Tad jau vairāk ogotāji un sēņotāji cūkas izdzenā, nekā medības.

Jautājums par medībām noteikti būs jāizskata, ja slimība izrādies endēmiska, proti, paliks un izplatīsies mežacūku populācijā. Pēc visa spriežot, tā arī būs. Līdz šim atrastas jau vairāk nekā 20 beigtas mežacūkas, tā ka nevar atļauties sēdēt un gaidīt, kamēr nākošais inficēšanās gadījums būs kaut kur pie Daugavpils vai Jēkabpils.

Gribu vēlreiz akcentēt - lai sekmīgi apkarotu ĀCM, mežacūku populācijai jābūt mazai, turklāt runa ir par nelielu populāciju nevis dažu mēnešu, bet gan gadu garumā. Pretējā gadījumā mežacūku populāciju dabiskā veidā iznīcinās ĀCM vīruss, bet - "paraujot" līdzi vairākas nozares, sākot ar cūkkopību, dzīvnieku kautuvēm, barības ražošanu un beidzot ar gaļas pārstrādi. Tad sekas nav prognozējamas.

Pastiprinātai mežacūku izšaušanai būs vajadzīga nauda, ko izmaksāt medniekiem. Vai beidzot tiks izmantots viens miljons eiro, ko ĀCM profilaksei jeb mežacūku skaita samazināšanai jau februārī ziedoja VAS „Latvijas Valsts meži"?

Protams, lai padarītu intensīvāku medību procesu, šis miljons tiks izmantots - no šīs naudas maksāsim kompensācijas medniekiem visā Latvijas teritorijā. Līdz šim ārkārtas zonā jau kompensējam medniekiem zaudējumus, kas rodas, konfiscējot nošauto dzīvnieku.

Arī analīzēm jau trūkst naudas - zinātniskajā institūtā "Bior" veikti vairāk nekā 8000 izmeklējumi par 191 245 eiro no iepriekš iedalītajiem 192 061 eiro. Kad PVD pieprasīs papildus finansējumu?

Šo jautājumu virza Zemkopības ministrija. Domāju, ka nauda analīzēm tiks atrasta, tikmēr PVD noteikti „nosegs" attiecīgo robu, jo tagad nav īstais laiks pārtraukt kontroli.

Kā definēsiet lielāko problēmu saistībā ar ĀCM izplatību?

Tā noteikti ir biodrošība un cilvēku apzinības līmenis. Joprojām, trīs nedēļas pēc slimības uzliesmojuma - Latgalē (un ne tikai) ir saimniecības, kur cūkas savā vaļā skraida laukā, meža tuvumā, kur tām ir tiešs kontakts ar mežacūkām, kā arī iespēja tikt pie kritušo dzīvnieku atliekām. Biodrošība šajā gadījumā ir izšķirošais faktors, nu nav citas iespējas, kā ievērot visu, ko PVD inspektori ir noteikuši. Vienu varu stingri teikt - ja cilvēki to neievēros un ĀCM turpinās izplatīties saimniecībās, cūkas varēs turēt tikai tās saimniecības, kur ir augsts biodrošības līmenis.

Kāpēc netiek noteikta augsta soda nauda par nereģistrētām cūkām vai pārkāpumiem?

Soda nauda ir viens no faktoriem, diemžēl nebūt ne noteicošais, lai cilvēki sāktu ievērot prasības. Te jāskatās citi mehānismi - varbūt kompensācijas par to, ka vispār netur cūkas, kā arī cilvēku izglītošana.

INFORMĀCIJAI

Uz kompensāciju par mežacūku var pretendēt mednieki, kas nomedījuši vairāk nekā 70% no Valsts meža dienesta noteiktā pieļaujamā nomedīšanas limita, saņemot 35 eiro par katru nomedīto meža cūku virs minētajiem 70%.

15. jūlijā, valdība akceptēja rīkojumu, kas nosaka veicamos pasākumus cūku īpašniekiem, kuru novietnes atrodas ĀCM ierobežojumu teritorijās. Piemēram, dzīvnieku novietnēm jābūt slēgtām, regulāri jāveic tīrīšana, deratizācija un dezinsekcija, regulāri jātīra barības glabātavas.

Lai nodrošinātu kompensāciju izmaksu par nokautajām cūkām, no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Zemkopības ministrijai piešķirti 1,5 miljoni eiro.

Latvijā ĀCM tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana