Viedokļi E-Polā

"Latvijas piens" aicinās valdību veidot atbalsta programmu "Jaunais uzņēmums"; prasīs arī eksporta apdrošināšanas iespēju

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
01.10.2014

Piena pārstrādes rūpnīca "Latvijas piens" aicinās izveidot valsts atbalsta programmu "Jauns uzņēmums", kas ļautu jaunveidotiem uzņēmumiem izvairīties no diskriminējošā statusa attiecībā pret pieredzējušiem uzņēmumiem, biznesa portālu 'Nozare.lv" informēja "Latvijas piena" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Statuss "Jaunais uzņēmums" ļautu pirmo trīs piecu darbības gadu laikā pretendēt uz Eiropas Savienības fondu un Lauku attīstības fonda finansējumu.

Jaunajam uzņēmumam laikā, kamēr nav notikusi iekārtu amortizācija, nav iespējams izpildīt visus kritērijus šo finansējumu saņemšanai, ko var izdarīt pieredzējuši izņēmumi. Tas, protams, bremzē attīstību un mazina konkurētspēju," sacīja Skudra.

Viņa norādīja, ka patlaban lauku attīstības fondā noteikts, ka kredītgarantijas jaunajam uzņēmumam ir noteiktas līdz vienam miljonam eiro, bet, ja šo slieksni paaugstinātu līdz pieciem miljoniem, "jaunam uzņēmumam nebūtu problēmu pieteikties finansējumam".

Tāpat "Latvijas piens" aicinās valdību paplašināt eksporta atbalsta programmu, iekļaujot tajā finansējumu ne tikai izstādēm, bet arī eksporta zīmolu attīstībai un augsti kvalificētu ekspertu piesaistei moderno tehnoloģiju apgūšanai.

"Eksporta programmā vajadzētu ieviest arī apdrošināšanas iespēju, ko pilnībā vai daļēji segtu valsts. Tad situācijās, kad sadarbības partneris kavē norēķinus, uzņēmums zemniekiem varētu savlaicīgi samaksāt par izejvielu," norādīja Skudra.

Minētās prasības definētas aicinājumā, ko "Latvijas piens" 1. oktobrī tikšanās laikā ar premjerministri un zemkopības ministru ir iesniedzis abām amatpersonām.

PVD kavēšanās dēļ "Latvijas piens" joprojām nav saņēmis Baltkrievijas sertifikātu

Lai gan jau pirms vairākām nedēļām notikušas veiksmīgas pārrunas ar potenciāliem sadarbības partneriem Baltkrievijā par piena produkcijas eksportu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) joprojām nav panācis Baltkrievijas inspektoru nepieciešamo vizīti Latvijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma "Latvijas piens" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Viņa arī norādīja, ka tikmēr Polijas veterinārais dienests ir jau veicis nepieciešamās darbības un poļu piena produkti jau tiek eksportēti uz Baltkrieviju.

"Krīzes situācijā, ko patlaban piedzīvo piensaimnieki, nepieciešama operatīva valsts institūciju līdzdalība jaunu tirgu apgūšanā. Polijas pārtikas drošību uzraugošā iestāde rīkojusies operatīvi, sazinoties ar Baltkrievijas kolēģiem, kas jau ieradušies un sertificējuši produktu ražošanu. Diemžēl Latvijas PVD vadība joprojām sola sazināties," sacīja Skudra.

Viņa atzina, ka "Latvijas piena" interesēs ir eksportēt uz Baltkrieviju ievērojamu pasterizētā piena apjomu.

Viņa arī akcentēja, ka patlaban piena iepirkuma cena ir mazāka nekā 20 eirocenti par kilogramu piena, kas nesedz zemniekiem pašizmaksu un uzņēmumam rada problēmas ar produkcijas noietu esošajos tirgos.

Kā ziņots, "Latvijas piena" īpašnieki ir piensaimniecības kooperatīvs "Trikāta KS" ar 48% kapitāldaļu, graudkopības kooperatīvs "Latraps" ar 33% kapitāldaļu un piensaimnieku kooperatīvs "Dzēse" ar 19% kapitāldaļu.

"Latvijas piena" dibinātāji 2010.gadā bija "Trikāta KS", "Dzēse", kā arī piensaimnieku kooperatīvs "Piena partneri KS", apvienojot gandrīz 600 saimniecības visā Latvijā. Tomēr šā gada 14.augustā "Piena partneri KS" izstājās no rūpnīcas akcionāru saraksta, pamatojot lēmumu ar domstarpībām par attīstības stratēģiju un nododot savus 25% kapitāldaļu pārējiem rūpnīcas īpašniekiem, tostarp arī "Latrapam", kurš rūpnīcai pievienojās šā gada jūlijā ar viena miljona eiro investīcijām.

14,79 miljonus eiro vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts 2011.gada 28.septembrī. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. Tāpat "Latvijas piens" ir saņēmis valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro.

"Latvijas piens" darbu sāka 2012.gada beigās un ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, pagājušajā gadā "Latvijas piena" apgrozījums bijis 37,21 miljons eiro salīdzinājumā ar 25,89 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmums pērn izkļuvis no iepriekšējā gada 1,34 miljonu zaudējumiem un strādājis ar 823 804 eiro peļņu.

"Latvijas piena" pamatkapitāls ir 3,06 miljoni eiro. Uzņēmums nodarbina 86 darbiniekus.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana